EM CARBON BOKASHI
martie 13, 2018
Show all

EM BOKASHI STARTER

Activator microbiologic al proceselor de fermentare, destinat sa accelereze si sa stimuleze procesul de compostare a deseurilor organice. Poate fi folosit în recipiente pentru compostarea deseurilor de bucatarie si in gramada de compost.

Descriere

Deseurile de la bucatarie reprezinta aproape jumatate din toate deseurile menajere. Procesarea acestor deseuri reprezinta o problema economica si de mediu semnificativa.

EM și EM Bokashi faciliteaza reciclarea deseurilor alimentare si producerea de compost de inalta calitate, pentru fertilizarea gradinilor și plantelor din ghivece. Aceasta se face prin amestecarea deseurilor organice in recipiente speciale cu EM Bokashi (tarate de grau fermentate cu EM). EM Bokashi asigura un proces de fermentare stabil, cu eliminarea proceselor de putrezire, a mirosurilor neplăcute și a muștelor.

Atunci când este folosit cu atenție, EM economisește timp și bani.

 

Instructiuni de utilizare

Utilizati 1 kg de produs pentru aproximativ 100 kg de materie organica la care se adauga o soluție de 10% concentratie din EM Natural Activ sau EM Garden.

Cum se prepară compostul din resturile de bucătărie:
Pregătiți un recipient pentru compost acoperind intregul fund cu o cantitate mica de EM Bokashi Composting Starter
Maruntiti deseurile organice cum ar fi: coji, resturi vegetale, fructele și legumele care nu se mai consuma (nu cele putrezite, deoarece putregaiul vă poate afecta calitatea compostul) și aruncați-le în recipientul de compost.

Materialul pentru compost poate include si coji de ouă, pâine rămasă sau chiar coji de citrice.
Imprastiati o cantitate mică de EM Bokashi Composting Starter peste resturile aranjate pe fundul recipientului de compostare.
Presati resturile in recipient, pentru a îndepărta cat mai mult aer cu putinta, folosind ustensila speciala livrata impreuna cu kit-ul de facut bokashi.

Inchideti capacul strans, pentru a asigura conditii anaerobe in interiorul recipientului
Repetati procedura pana cand recipientul este umplut complet
La fiecare 2-3 zile, colectati lichidul rezultat in urma procesului de composatare (prin deschiderea robinetului de la baza recipientului). Utilizati-l diluat în apa in raport de 1:10, pentru a fertiliza plante de gradina sau flori de ghiveci
Lasati recipientul plin timp de cel puțin 2 săptămâni într-un loc cald, pentru a îmbunătăți procesul de compostare.

Compostul este gata pentru utilizare dacă, după deschiderea recipientului, compostul are un miros dulce acrisor și observăm reducerea volumului deseurilor. Uneori, pe suprafață poate apărea un strat de mucegai benefic, care este natural și nu are nicio influență asupra calității compostului
Compostul preparat în acest mod poate fi incorporat in sol, ingropat pe carari sau paturi in gradina sau colectat intr-o gramada de compost pana la obtinerea volumului necesar de compost. Pentru a nu-si pierde proprietatile, este recomandat sa acoperiti gramada de compost cu o folie sau sa o acoperiti cu iarba, frunze, compactand-o cat mai mult posibil.