Tehnologia EM™ in cresterea vitelor pentru carne
25 noiembrie 2021
Cultura cartofului
25 noiembrie 2021
Show all

Tratamentul namolului de grajd folosind tehnologia EM™

Eliminați crusta si depunerile
Beneficiile tehnologiei EM – microorganisme eficiente:
– nămolul devine mai lichid si mai omogen
– se reduc considerabil crusta si depunerile
– reduce semnificativ emisiile de gaze nocive – atat in grajduri cat si din timpul aplicarii tratamentului la sol
– reduce umiditatea așternutului si previne putrezirea acestuia
– reduce încălzirea a gunoiului de grajd (pierderi de nutrienți)
– inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene
– reduce considerabil populația de muște
În trecut, namolul era considerat un rău necesar. În zilele noastre este considerat un îngrășământ valoros; cu toate acestea, ar trebui să se acorde atenție depozitării sale adecvate, deoarece aceasta determină performanțele sale reale. Un avantaj suplimentar este faptul că azotul, fosforul și potasiul conținut în suspensie sunt ușor asimilate de plante.
Nămolul a fost cel mai frecvent îngrășământ natural obținut din producția de animale. Este un îngrășământ complex, cu toate acestea stocarea și procesarea necesită eforturi financiare considerabile și implică numeroase provocări tehnologice. Una dintre cele mai provocatoare probleme legate de nămol este neomogenitatea sa, care se manifestă în apariția unei cruste și a sedimentelor. Îndepărtarea lor este foarte grea și scumpă. Nămolurile și alte îngrășăminte naturale contamină adesea solul cu diferiți agenți patogeni, precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca infecții microbiene secundare. O altă problemă implică emisia de gaze mirositoare care afectează bunăstarea animalelor, reducând semnificativ eficiența reproducerii. Reducerea emisiilor de amoniac, metan și oxizi de azot în timpul producției și colectării namolului reprezintă o provocare pentru toți crescătorii.
Compoziția nămolului de la bovine: azot – 0,45%; fosfor – 0,2%; potasiu – 0,6%; sodiu – 0,09%; magneziu – 0,1%; calciu – 0,3% și microelemente (mg / kg): bor – 3,5; cupru – 3,7; mangan – 18,7; zinc – 20; molibden – 0,3 și cobalt – 0,15.
Compoziția nămolului de la porci: azot – 0,64%; fosfor – 0,4%; potasiu – 0,3%; sodiu – 0,09%; magneziu – 0,1%; calciu – 0,3% și microelemente (mg / kg): bor – 3,0; cupru – 10,4; mangan – 21,4; zinc – 39,7; molibden – 0,17 și cobalt – 0,09.
Aproximativ 60% din azotul conținut în nămol este în compuși ușor asimilabili de plante, în timp ce fosforul și potasiul sunt absorbite la fel de bine ca în cazul îngrășămintelor minerale. Pierderile de azot care apar în timpul depozitării namolului pot fi reduse prin acoperirea rezervoarelor, însă această soluție este foarte scumpă. Pentru a evita costurile și pentru a obține în același timp îngrășământ excelent fără miros, crescătorii ar trebui să utilizeze tehnologia EM – Microorganisme eficiente®.
Folosirea corectă a tehnologiei EM in fermă:
Deoarece EM oferă o procesare optimă a materiei organice, aceasta poate fi administrat în furaje sub formă solidă, adică EM Bokashi Probiotic sau sub formă de lichid adăugat în apă, adică EM Probiotic.
Pentru oprirea procesului de putrefactie din adaposturile animalelor se pulverizează EM Probiotic direct pe nămol sau pe grămada de compost. Aceste intervenții ajută la reducerea emisiilor de gaze nocive deoarece microbii conținuți în EM descompun rapid fecalele și urina. Acest lucru îmbunătățește microclimatul în adăposturile animalelor, precum și bunăstarea animalelor. În plus, inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene și a populației de muște.
Dacă microorganismele eficiente sunt folosite și în hrana animalelor și la dezinfectarea adăposturilor, atunci după obținerea unei anumite stabilități microbiene la o fermă, este suficient să adăugați doar 1 L de EM Probiotic pentru 10 m3 din nămol, o dată în 4-6 săptămâni. Dacă bacteriile benefice populează insuficient bazinul de colectare, atunci după golirea acestuia, depunerile rămase trebuie inoculate cu 1L de EM Probiotic pe 1-5m3. Descompunerea se manifestă fermentarea namolului, care nu mai formează crustă la suprafață și nici epuneri, iar întreaga suspensie devine omogenă și ușor de aplicat în câmp.
Nămolul poate fi aplicat pe sol înainte de însămânțare sau foliar. Dozele trebuie determinate în funcție de conținutul efectiv de azot, care este calculat prin înmulțirea conținutului total de azot cu echivalentul de fertilizare. Pentru nămol, echivalentul este 0,5 pentru toamnă și 0,6 pentru primăvară. Doza anuală de suspensie nu trebuie să depășească 45 m3 / ha în  conformitate cu Directiva UE privind nitrații, echivalentul a 170 kg de azot la hectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *