EM probiotic pentru albine
10 ianuarie 2022
Viței sănătoși
5 decembrie 2021
Show all

Silozul din masa verde

Un siloz bun se obtine din transformarea zaharurilor in acid lactic de catre bateriile acidului lactic. Acest proces este posibil numai atunci cand materia prima are o cantitate suficienta de zaharuri, recoltarea este facuta la timp, este pastrata in conditii fara oxigen si foarte bine compactata. Masa verde potrivita pentru taiere contine intre 3% si 5% zaharuri. Cu cat este taiata mai tarziu, cu atat continutul de zaharuri scade – cu aproximativ 1% pe zi. Uscarea masei verzi ar trebui facuta cat se poate de repede in conditiile in care ea reprezinta aproximativ 30%-40% din materia uscata. Acest lucru ar trebui sa fie în termen de 20-30 de ore. Taierea marunta a masei verzi precum si compactarea cat mai buna reduce cantitatea de oxigen, ceea ce faciliteaza procesul de fermentare. De asemenea este extrem de important ca intreaga gramada sa fie acoperita sau, in cazul balotilor, sa fie imediat impachetat in folie de plastic. Acest lucru reduce considerabil riscul fermentarii secundare, aparitia focarelor de mucegai, pierderile de substante nutritive si pierderea in greutate. Fânul de înaltă calitate are un miros plăcut și nu produce praf. Poate fi obtinu numai atunci cand este taiat la timp si uscat rapid, de preferat in 2-3 zile.
Dupa cosire, fanul incepe procesul de maturare intr-o capita – fermentarea este controlata de microorganisme benefice. Acestea au grija ca fanul sa nu se incinga foarte tare in procesul de fermentare. Daca are loc incalzirea excesiva, ciupercile dăunătoare incep sa isi faca aparitia in fan. Procesul de fermentare al fanului este foarte usor de controlat cu EM Silage Maker. Produsul oferă un amestec optim de microorganisme asigurand un proces de fermentare fara probleme pentru toate tipurile de furaje insilozate.
Studiile au aratat ca silozurile preparate cu tehnologia EM  si-au pastrat proprietatile pe timp indelungat, chiar si atunci cand au fost stocate in conditii improprii.
Nu s-a găsit conținut de acid butiric în aceste silozuri. În comparație cu mostra de control, s-a raportat un conținut mai mare de acid lactic și un conținut mai scăzut de acid acetic. Aceasta asigură stabilitatea aerobă și o bună calitate a fermentației.
In practica, o gramada de siloz foarte bun care contine EM® poate fi expusa la aer toata ziua si nu se incinge. Se usuca fara sa mucegaiasca.
Un alt beneficiu al folosirii EM® in producerea silozului este eliminarea incalzirii in timpul pregatirii ratiei zilnice – Total mix ration (TMR)
Calitatea silozului este data in primul rand de calitatea materiei prime; de aceea este extrem de important sa pregatim corespunzator pajistile si culturile. EM Technology oferă produse eficiente pentru îmbunătățirea calității solului și stimularea culturilor. Acest lucru ajuta la obtinerea unei materii prime de foarte buna calitate ceea ce reflecta in producerea unui siloz de calitate care se reflecta intr-o mai buna digestibilitate si o productie animala mai buna.
Microorganismele eficiente nu doar stimulează procesul de însilozare; este recomandat sa aflati despre potentialul acestei tehnologii in ceea ce priveste eliminarea mirosurilor, asigurarea bunastarii animalelor, stimularea proceselor digestive si imbunatatirea asimilarii hranei si chiar prevenirea bolilor precum mastita, cetoza si multe alte boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *