EM probiotic pentru albine
10 ianuarie 2022
Vi╚Ťei s─ân─âto╚Öi
5 decembrie 2021
Show all

Silozul din masa verde

Un siloz bun se obtine din transformarea zaharurilor in acid lactic de catre bateriile acidului lactic. Acest proces este posibil numai atunci cand materia prima are o cantitate suficienta de zaharuri, recoltarea este facuta la timp, este pastrata in conditii fara oxigen si foarte bine compactata. Masa verde potrivita pentru taiere contine intre 3% si 5% zaharuri. Cu cat este taiata mai tarziu, cu atat continutul de zaharuri scade – cu aproximativ 1% pe zi. Uscarea masei verzi ar trebui facuta cat se poate de repede in conditiile in care ea reprezinta aproximativ 30%-40% din materia uscata. Acest lucru ar trebui sa fie ├«n termen de 20-30 de ore. Taierea marunta a masei verzi precum si compactarea cat mai buna reduce cantitatea de oxigen, ceea ce faciliteaza procesul de fermentare. De asemenea este extrem de important ca intreaga gramada sa fie acoperita sau, in cazul balotilor, sa fie imediat impachetat in folie de plastic. Acest lucru reduce considerabil riscul fermentarii secundare, aparitia focarelor de mucegai, pierderile de substante nutritive si pierderea in greutate. F├ónul de ├«nalt─â calitate are un miros pl─âcut ╚Öi nu produce praf. Poate fi obtinu numai atunci cand este taiat la timp si uscat rapid, de preferat in 2-3 zile.
Dupa cosire, fanul incepe procesul de maturare intr-o capita – fermentarea este controlata de microorganisme benefice. Acestea au grija ca fanul sa nu se incinga foarte tare in procesul de fermentare. Daca are loc incalzirea excesiva, ciupercile d─âun─âtoare incep sa isi faca aparitia in fan. Procesul de fermentare al fanului este foarte usor de controlat cu EM Silage Maker. Produsul ofer─â un amestec optim de microorganisme asigurand un proces de fermentare fara probleme pentru toate tipurile de furaje insilozate.
Studiile au aratat ca silozurile preparate cu tehnologia EM  si-au pastrat proprietatile pe timp indelungat, chiar si atunci cand au fost stocate in conditii improprii.
Nu s-a g─âsit con╚Ťinut de acid butiric ├«n aceste silozuri. ├Än compara╚Ťie cu mostra de control, s-a raportat un con╚Ťinut mai mare de acid lactic ╚Öi un con╚Ťinut mai sc─âzut de acid acetic. Aceasta asigur─â stabilitatea aerob─â ╚Öi o bun─â calitate a fermenta╚Ťiei.
In practica, o gramada de siloz foarte bun care contine EM® poate fi expusa la aer toata ziua si nu se incinge. Se usuca fara sa mucegaiasca.
Un alt beneficiu al folosirii EM┬« in producerea silozului este eliminarea incalzirii in timpul pregatirii ratiei zilnice – Total mix ration (TMR)
Calitatea silozului este data in primul rand de calitatea materiei prime; de aceea este extrem de important sa pregatim corespunzator pajistile si culturile. EM Technology ofer─â produse eficiente pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii solului ╚Öi stimularea culturilor. Acest lucru ajuta la obtinerea unei materii prime de foarte buna calitate ceea ce reflecta in producerea unui siloz de calitate care se reflecta intr-o mai buna digestibilitate si o productie animala mai buna.
Microorganismele eficiente nu doar stimulează procesul de însilozare; este recomandat sa aflati despre potentialul acestei tehnologii in ceea ce priveste eliminarea mirosurilor, asigurarea bunastarii animalelor, stimularea proceselor digestive si imbunatatirea asimilarii hranei si chiar prevenirea bolilor precum mastita, cetoza si multe alte boli.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *