Cea mai buna formula pentru porumb
2 decembrie 2021
Imbunatatirea calitatii florilor
2 decembrie 2021
Show all

Provocari si solutii in cultura tomatelor

 

Costul productiei de tomate este din ce in ce mai mare datorita folosirii din ce in ce mai intens a insecticidelor si chimicalelor. Astazi, piata tomatelor are o adevarata problema deoarece cererea este mult mai mare decat oferta.
Motivul, este costul din ce in ce mai ridicat al inputurilor, aproximativ de 50% din costurile totale, in principal datorita tratamentelor impotriva incidentei nematodelor si a Fusarium.
In aceasta ferma s-a introdus cu succes Tehnologia EM® pentru a combate nematodele si incidenta Fusarium.
Aceasta ferma este renumita de peste 30 de ani pentru culturile de tomate, avocado, cherry si citrice. Aici se cultiva soiul „Luciana”, extrem de popular pentru culoarea, forma si textura sa.
Produsele sunt destinate consumului intern. Se doreste folosirea din ce in ce mai putina a chimicalelor in culturile lor.
Inginerul care este angajat de aprox 30 de ani in aceasta ferma a identificat principalele probleme ale fermei ca fiind nematodele, Fusarium si Phytophthora. Acestea devin din ce in ce mai rezistente la nematocide si alte produse chimice.
Aceste afectiuni cauzeaza cloroza ferica si noduli pe radacini ceea ce duce la recolte extrem de mici si putrezirea plantelor.
Aplicarea EM
Testul pilot a inceput in iunie 2016 , pana in recoltare, de la inceputul lui noiembrie pana in ianuarie 2017. Zona de testare a fost de 1 Ha intr-o sera, jumatate fiind tratata cu EM iar cealalta in sistem conventional clasic.

Pregatirea solului:
Aceasta sera a avut o cultura de ridiche furajera care a fost incorporata in sol pentru aport de materie organica. Inainte de incorporare a fost aplicat EM®.
Pregatirea solului a inceput cu o luna inainte de plantare.
EM® a fost aplicat si pe sol in aceasta perioada.

Plantarea si ingrijirea:
1. Tratarea radacinilor rasadurilor cu EM®
2. Aplicarea EM® pe sol si direct in groapa pentru plantare.
3. Aplicare foliara a EM-5.

Rezultate
Tomatele recoltate din zona tratata cu EM® sunt mai mari si mai grele decat cele din zona de control (poza 1). Tomatele din zona de control erau mai mici datorita incidentei ridicate a nematodelor si a radacinilor pline de noduli.
Radacinile tratate cu EM® sunt albe, sanatoase, si pline de perisori absorbanti (foto 2 si 3). Nematodele din zona cu EM® nu au fost 100% eradicate, totusi, nematodele nu au putut afecta plantele datorita protectiei radacinii oferita de EM®.
Diferenta vizibila la frunze (poze 4 si 5)
Calitatea recoltei din zona tratata cu EM® este excelenta si toti cumparatorii aleg tomatele crescute cu EM®.
EM® a dus la eficientizarea costurilor in comparatie cu nematocidele care sunt scumpe si periculoase. Inginerul a estimat ca s-a facut o economie de 80% in comparatie cu tratamentele chimice conventionale.
Acesta este convins ca EM® este o alternativa viabila.
Numarul Trichoderma si alte microorganisme benefice a crescut o data cu folosirea EM® iar numarul patogenilor a scazut (grafic 1 – 2)
Sursa:
https://www.emrojapan.com/case/detail/90

Se foloseste in dilutie cu apa 1:10 – Dintr-un litru de EM se obtin 10 L solutie pentru stropit.Tehnologia EM® este o tehnologie sigura si prietenoasa cu mediul. Este folosita cu succes de peste 30 de ani in toata lumea. Poate fi folosita in agricultura ecologica.

 

STUDII:

Efectele EM® asupra tomatelor
Acest studiu (Xu, Wang & Mridha, 2008) publicat în Journal of Crop Production, se referă la efectele îngrășămintelor si a unui inoculant microbian asupra fotosintezei frunzelor și a randamentului fructelor și a calității tomatelor. Studiul a arata ca inocularea cu EM® a ajutat la dezvoltarea plantei precum si cresterea randamentului la fructe.
La 50 de zile de la transplantare in solurile tratate cu EM® concentratia de fosfor disponibila era mult mai mare decat in solurile care nu eu fost tratate cu EM®. Acest lucru ar putea fi asociat cu stimularea activitatii microbiene a EM®. Totuși, la 90 de zile după transplantare, concentrațiile de azot și fosfor disponibile au fost mai mici în solurile tratate cu EM. Acest lucru ar putea fi asociat cu o mai mare absorbție a nutrienților de către plantele care au prezentat o creștere mai rapidă și un randament mai ridicat al fructelor în loturile tratate cu EM decât loturile netratate. Alte domenii care trebuie remarcate din acest studiu au arătat că EM® a crescut activitatea fotosintetică a plantelor și concentrația de vitamina C în fructele de tomate.
O solutie extrem de buna de intarire a rezistentei tomatelor in culturile protejate
În acest studiu (Ndona, Friedel, Spornberger, Rinnofner, & Jezik, 2011), realizat de Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena, Austria, sa analizat efectul EM asupra randamentului productiei de tomate și efectul asupra calității și bolii fructelor.
Rezultatele au aratat clar ca plantele tratate cu EM® au avut randament mult mai bun si procentul de fructe de calitate superioara a fost mult mai mare decat la lotul netratat.
Referinte:
Xu, H.-L., Wang, R., & Mridha, M. A. (2008). Journal of Crop Protection
Kleiber, T., Starzyk, J., Gorski, R., Sobieralski, K., Siwulski, M., Rempulska, A., et al. (2014).
Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus.
Se foloseste in dilutie cu apa 1:10 – Dintr-un litru de EM se obtin 10 L solutie pentru stropit.
Consum aplicare pe sol 10L – 40L / hectar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *