CUM FOLOSIM EM?



       1. Cresterea porcilor:
 
Instrucțiuni privind dozajul pentru EM Probiotic:
1. Purcei : 2ml pe cale orala dupa taierea coltilor si in timpul administrarii fierului.
2. Se adaugă 20-30 ml de produs / pe zi în jgheabul de apa.
3. Intervalul dintre înțărcare și îngrășare, se adaugă 7 l de produs / 1 tonă de furaj combinat.
4. Porci pentru îngrășare : 5 litri / 1 tonă de furaj combinat.
5. La scroafe din a 90-a zi de gestație : 5 litri / tona de furaj ( 5 zile înainte și după fătare
adaugați 250 ml suplimentar).
6. Scroafe până în 90 de zile de gestație: 10 litri / tonă de furaj combinat.
 
Instrucțiuni privind dozajul pentru EM Bokashi Probiotic:
1. Purcei: ținuți în țarcuri, 10 kg de produs / tonă de furaj.
2. Intervalul între înțărcare și îngrășare: 8 kg de produs / tonă de furaj.
3. Porci pentru îngrașare: 5 kg de produs / tonă de furaj.
4. Scroafe din a 90-a de zi de gestație: 5 kg / tonă de hrană (5 zile înainte și după fătare, adăugați suplimentar 250 ml).
5. Scroafe până în 90 de zile de gestație: 10 kg / tonă de furaj.
 
Intructiuni privind aplicare EM Probiotic in adaposturi pentru eliminarea mirosurilor :
Se aplica prin pulverizare sau atomizare : 10 ml EM Probiotic + 40 ml apa / metru patrat. Exemplu : la 100 mp de adapost formula de calcul este urmatoare: 10 ml EM Probiotic * 100 mp = 1 L EM Probiotic + 40 ml apa * 100 mp= 4 L apa => 5 L solutie.
In prima saptamana se fac 3 aplicari. Dupa prima saptamana se efectueaza o singura aplicare pe saptamana.
 
 
       2. Cresterea puilor de carne:
 
Pasul 1 - curatarea halei :
Dupa curatarea cu dezinfectant, se lasa sa se usuce si se aplica prin pulverizare solutie de 20 L EM Probiotic in 800 L de apa.
Pasul 2 - pregatirile:
4 zile inainte de venirea puilor se pune asternutul care este tratat cu solutie 1:10 -  20 L EM Probiotic la 200L de apa. Aplicarea solutiei se face peste tot pe podea si pe asternut inclusiv pe pereti pana la inaltimea de 1m.
Pasul 3 – sosirea puilor:
Solutie de 2l EM Probiotic la 2L de apa si cu un atomizor se aplica peste puii care sunt inca in cutii
Pasul 4- primele etape ale cresterii:
Primele 5 zile :
EM Probiotic in apa 6L la 1000L de apa - acces non-stop la apa
La inceput concentratiile sunt mai mari dar scad pe masura ce puii cresc
In primele 3 zile furajele se presară şi pe jos, pe bucăţi de hârtie poroasă sau în jgheaburi speciale, până când puii au acces la hrănitoare. Se adauga 10 Kg Carbon Bokashi la 300 kg de starter pentru 3 zile. O doza mai mare la inceput pentru a se asigura ca nu o sa existe nici o problema ulterior.
Dupa 3 zile hartia este scoasa si EM Bokashi este administrat prin sistemul de hranire automat 10kg / tona pentru 2 zile.
Pasul 5 - continuarea cresterii:
EM Probiotic 3L / 1000L de apa din 3 in 3 zile pentru 12 ore. Aceasta procedura se aplica pana la terminarea ciclului de productie - 6 saptamani.
 
Aplicarea in halele de crestere :
Prin atomizare o data pe saptamana 3L EM Probiotic in 100 L de apa pentru toata suprafata.
 
 
Varianta 2 pentru cresterea puilor de carne
1.Pulverizarea in hale cu dilutie de 20% - aplicare imediat dupa dezinfectie, apoi inainte de a fi pus asternutul si inca o data dupa ce a fost pus asternutul (aplicare pe asternut)
2. Administrare EM Carbon Bokashi 2kg /1 tona de furaj (in timpul verilor extrem de calde se adauga 3 kg / 1 tona)
3.Adaugarea EM Probiotic in primele zile ale ciclului de crestere - 3-4 doze de 3 litri / 1000m3 de apa.
Avantajele observate de fermier:
1. EM ajuta la rezolvarea problemelor legate de emisiile de amoniac (mirosul) - acest lucru ajuta extrem de mult la sanatatea puilor mai ales in zilele caniculare
2. Carnea este 100% curata, fara antibiotice - ceea ce este foarte important pentru piata din Germania.
3. EM permite chiar si mai multi pui / m2.
 
       3. Cresterea viteilor

Administrare:
Ca măsură preventivă - 10 ml de două ori pe zi.
În timpul tratamentelor - 20 ml de două ori pe zi.
Produsul trebuie administrat la animale cu vârsta de minim 2 zile, cu lapte sau înlocuitor de lapte.
După înțărcare, EM Probiotic se administrează cu furaje sau apă.
 
Bunastare:
Aplicarea EM Probiotic in adaposturi igienizeaza și ajuta la instalarea microflorei benefice în mediul animal. Ajuta la reducerea semnificativă a mirosurilor.
Se aplica fie prin pulverizare fie prin atomizare. Aplicarea se  poate efectua în prezența animalelor, utilizând 10 ml de probiotic diluat în 40 ml apă / metru pătrat.
Cereale de primavara:
 
-Pregatirea solului  -20l EM Natural Activ + 250 L apa / hectar. In functie de umiditatea din sol se folosesc intre 250 L si 400 L apa / hectar
-Tratarea semintelor – EM Multi Grower (se poate folosi la semintele tratate anterior cu fungicide, insecticide etc )
-Aplicare foliara impreuna cu fertilizatori lichizi  - 10 L EM Natural Activ sau 2L EM5 / hectar
 
 
Cereale de iarna – aplicare de primavara:
 
- La intrarea in vegetatie:   10 L EM Natural Activ + 1 L Multi Grower +250 L apa / hectar  
- Aplicare foliara impreuna cu fertilizatori lichizi - 10 L EM Natural Activ sau 2 L EM 5 – 250 L apa / hectar
 
 
Rapita – aplicare in primavara:
 
- La intrarea in vegetatie -   10 L EM Natural Activ + 1 L Multi Grower + 250 L apa / hectar
- Inainte de inflorire – 10 L EM Natural Activ sau 2L EM 5 sau combinatie   - (poate fi aplicat si impreuna cu pesticidele)
Sau
- Dupa inflorire   - 10 L EM Natural Activ sau 2L EM 5 sau combinatie   - (poate fi aplicat si impreuna cu pesticidele)
In cazul in care este posibila doar o singura aplicare la rapita :
- La intrarea in vegetatie -   20 L EM Natural Activ sau  10 L EM Natural Activ plus 2 L Multi Grower + 250 L apa / hectar
 
 
Leguminoase de toate tipurile – mazare, fasole, soia etc
 
- Pregatirea solului: 10 L – 20 L EM Natural Activ  + 250 L apa / hectar (20 L pentru monocultura fasole)
- Tratamentul semintelor : 0,5 L Multi Grower pentru 100 kg de seminte  (nu sunt necesare alte tratamente)
Daca nu sunt efectuate aplicarile de mai sus se poate aplica 10 L de EM Natural Activ  + 1 L Multi Grower + 250 L apa / hectar inainte de inflorire. Umiditatea este foarte importanta.
Cel mai important tratament este cel pentru seminte.
 
 
Familia Brasiicae:
 
-Pregatirea solului 20 L EM Natural Activ + 250 L apa / hectar   - chiar si 40 L dacă agentii patogeni din sol afectează calitatea depozitarii recoltei
- Rasaduri - udare de 3 ori pe toata perioada de producere cu solutie 0,5% Multi Grower 
sau
 - Tratarea semintelor - 0,5 L Multi Grower pentru 100kg seminte sau la scara mai mica inmuierea semintelor pentru 5 minute in solutie 5%  de Multi Grower. 
Daca rasadurile sunt cumparate din alta parte atunci se uda cu solutie 1% Multi Grower chiar inaintea transplantarii pe camp.
 
 
Cartofi: 
 
- Pregatirea solului – 20 L EM Natural Activ + 250 L apa / hectar sau 5L EM5 daca sunt raportate probleme cu daunatori in sol
- 3L Multi Grower / 1 tona de cartofi samanta (se poate combina si cu pesticide) – foarte indicata tratarea cartofilor samanta cu EM, tratamentul se poate efectua chiar si cu 2 saptamani inainte de insamantare 
- Aplicare foliara : 10 L EM Natural Activ + 1 L EM Multi Grower inainte de inflorire.
 
 
Morcovi, sfecla:
 
- Pregatirea solului – 20 L EM Natural Activ + 250 L apa / hectar 
-Semintele – daca sunt pretratate nu se mai aplica EM. Daca nu sunt tratate se aplica EM Multi Grower – 0.5 L pentru 100 kg seminte
-Daca este posibil in timpul vegetatiei – 10 L EM Natural Activ   + 1-2 L Multi Grower sau EM5 + 250 L apa / hectar  la mijlocul perioadei de vegetatie, imediat dupa incetarea conditiilor de stres, pentru  refacerea tesuturilor afectate.
 
 
Zmeura, capsuni etc:
 
- Pregatirea solului – 20 L EM Natural Activ + 250 L apa / hectar
- Aplicare foliara inainte de inflorire – 10 L EM Natural Activ + 2 L EM 5 / 250 L apa / hectar
- Inainte de recolta – 2 L EM 5 + 250 L apa / hectar   - imbunatateste foarte mult calitatea fructelor 
 
 
Fructe de padure:
 
Program doar cu EM5:
- Pregatirea solului - 2 L EM 5 + 250 L apa / hectar 
- Aplicare foliara – cel putin 1 L EM 5 + 250L apa/ hectar – cel putin 0 data la 2/3 saptamani