CE ESTE EM?

CE ESTE EM SI LA CE AJUTA?



Dr. Teruo Higa a inceput sa studieze microorganismele in anii 60-70 la Universitatea Ryukyus din Okinawa, Japonia. Dar la inceputul anilor ’80 a inceput sa perfectioneze EM (microorganisme benefice), o cultura lichida de microbi facultativ anaerobi, care combinati in proportii specifice, ofera beneficii uimitoare. Microbi facultativ anaerobi inseamna ca pot trai atat in aer cu oxigen cat si in conditii de oxigen scazut.

Mai sunt numiti microbi de fermentatie si, unii dintre ei, sunt folositi in procesul de facere a painii, a berii, a vinului si a iaurtului.

Dr. Higa a spus ca microbii pot fi impartiti in 3 categorii : microbi benefici implicati in regenerare, microbi negativi implicati in descompunere (de putrefactie) si microbi oportunisti. Combinand mai multe specii de microbi benefici sau regenerativi este posibila influentarea mediului microbian in asa fel incat sa sustina procesul vietii intr-o varietate de moduri.

Cei 5-20 microbi ce sunt constant folositi in formula inoculantului sunt gasiti in toata lumea, dar cand sunt pusi impreuna, si cand se mai adauga alte specii salbatice care sunt acceptate in mod deliberat in procesul de fermentare, incepe magia.

Bacteriile acidului lactic alcatuiesc majoritatea populatiei. Ele protejeaza celelalte 2 doua grupuri prin producerea acidului lactic care are efect sterilizator si prezenta sa in sol controleaza proliferarea populatiei de nematode si ofera protectie impotriva bolilor asociate nematodelor si imbunatatesc descompunerea materiei organice. De asemenea, ajuta ciupercile sa descompuna lignina si celuloza, care altfel ar fi foarte greu de descompus (Ouwehand, 1998).

Drojdia produce hormoni, enzime si vitamine care sunt cunoscute ca ajuta celula plantei si dezvoltarea radacinii. Drojdia foloseste amino acizii si zaharurile secretate de bacteriile fotosintetice si radacinile plantelor si in schimb ofera nutrienti pentru bacteriile lactice.

Bacteriile fotosintetice, da, pot fotosintetiza. Ele pot fixa atat azotul cat si carbonul din atmosfera. Toti microbii din EM (microorganisme benefice) sunt importanti, dar acesti micuti sunt considerati de Dr. Higa a fi “inima eficacitatii” acestui amestec.

Acestia furnizeaza aminoacizi, acizi nucleici, zaharuri si alte substante bioactive, unele dintre acestea fiind folosite pentru a hrani ceilalti microbi. Aceste bacterii fotosintetice descompun lignina si chiar descompun toxinele transformandu-le in nutrienti.

Dar cel mai important lucru din toate acestea este faptul cum lucreaza impreuna si se sustin reciproc pentru a contribui la sanatatea plantelor noastre. Creaza o mare varietate de antioxidanti, ajuta la descompunerea materiei organice, si potrivit spuselor anumitor persoane, sunt o sursa extrema de forta pozitiva.