Compost vs Bokashi
28 noiembrie 2023
Show all

Impactul EM asupra aspectelor biologice și chimice ale solului

Fertilitatea solului depinde de trei componente majore care interacționează: fertilitatea biologică, chimică și fizică. Acest articol va analiza modul în care EM va afecta aceste zone prin creșterea biologiei solului, mobilizarea nutrienților și creșterea conținutului de humus al solului și arată date care susțin studiile.

Efectul EM asupra biologiei solului

În sol există un număr mare de microorganisme. Un gram de sol conține de la câteva sute de milioane până la câteva miliarde de microorganisme. Microorganismele sunt o componentă fundamentală a ecosistemului și facilitează funcționarea acestuia prin descompunerea substanțelor organice și a nutrienților. Cu toate acestea, atunci când cantitatea de microorganisme sănătoase din sol scade sau echilibrul este perturbat, alte viețuitoare precum râmele vor fi afectate negativ și solul va sărăci. Diversitatea microorganismelor conținute în EM și a metaboliților pe care îi produc va crește numărul și diversitatea microorganismelor din sol. Când microorganismele sunt activate, protozoarele și organisme mai mari, cum ar fi viermii, vor crește în număr și va rezulta un ecosistem mai sănătos. Acest studiu condus de profesorul Dr. Terou Higa și Dr. Gene Widdiana de la Universitatea Ryukus din Japonia, creatorul EM, a analizat schimbările în microflora solului induse de EM. În studiu, culturile EM au crescut numărul de Enterobacter spp. și bacterii care digeră amidonul din sol. O combinație de diferite produse EM a suprimat semnificativ numărul de specii de ciuperci Verticillium, Thielaviopsis și Fusarium care sunt agenți patogeni distructivi ai plantelor transportați în sol. Unele dintre culturile EM au crescut semnificativ populația speciilor de Trichoderma și Penicillium despre care se știe că suprimă ciupercile patogene ale plantelor din sol: Proprietățile fizice ale solului, inclusiv adâncimea de cultivare și porozitatea, au fost în general îmbunătățite prin tratamentul EM.

Într-un alt studiu efectuat în Coreea a fost măsurat efectul EM asupra numărului de microorganisme din sol. Rezultatul studiului arată că tratamentul cu EM a crescut numărul de bacterii aerobe, bacterii fixatoare de azot și actinomicete de 10,5, 17,8, 49,6 ori față de control.

Efectul asupra proprietăților chimice ale solului
Amendamentele pe termen lung ale solului au determinat modificări semnificative ale proprietăților fizico-chimice ale solului Densitatea și pH-ul solului au fost semnificativ (p < 0,05) mai mici în cele două parcele de compost decât în parcela martor. Mai mult, pH-ul solului a fost semnificativ (p < 0,05) mai scăzut în terenul de compost EM decât în terenul tradițional de compost. Materia organică din sol, azotul total, azotul hidrolizabil alcalin și conținutul de K disponibil au fost semnificativ (p < 0,05) mai mari în cele două parcele de compost decât în parcela martor. Conținutul de P și K disponibil în sol a fost semnificativ (p < 0,05) mai mare în terenul de compost EM decât în terenul tradițional de compost.

Într-un alt studiu efectuat în Coreea, sa analizat efectul tratamentului EM asupra conținutului de nutrienți din sol. Tratamentul EM a crescut conținutul de nutrienți solubili, conținutul de azot solubil, fosfor și potasiu a crescut cu 4,4, 3,6 și, respectiv, 2,8 mg/100g sol. pH-ul solului tratat cu EM a fost cu 0,1 mai mare decât martorul. Creșterea conținutului de N, P și K solubil ar putea fi atribuită activității fixatorilor de azot și a acizilor organici excretați de diferitele organisme în EM.

Îmbunătățirea proprietăților fizice ale solurilor

EM este aplicat pe sol pentru a accelera procesul de refacere al solului și pentru a promova dezvoltarea microorganismelor benefice. Procesul de refacere al solului se bazează pe formarea agregatelor de sol. Agregatele de sol se formează sub formă de minerale, iar particulele de materie organică descompuse sunt legate între ele prin secreții microbiene care acționează ca adezivi. Agregatul de sol stabil și bine format este cheia funcționării generale a solului. Pentru ca EM să funcționeze eficient, este important să existe materie organică în sol pentru a hrăni microorganismele și activitatea biologică. Humusul este o parte importantă a acestui lucru, iar îmbunătățirea humusului ar trebui să fie în atenția fiecărui fermier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *