Mecanismul EM în recuperarea solurilor salino-sodice
16 martie 2023
Impactul EM asupra aspectelor biologice și chimice ale solului
10 februarie 2024
Show all

Compost vs Bokashi

Gunoiul unuia este comoara altuia!

Vechiul proverb este la fel de actual ca și până acum. Coji de banană, așternutul de la animale chiar și gazonul tuns sunt considerate deșeuri, dar dacă sunt reciclate corect, pot reduce emisiile noastre de gaze cu efect de seră și chiar pot ajuta la regenerarea solurilor degradate..

Recicl├ónd corect de╚Öeurile noastre organice, putem p─âstra energia stocat─â, nutrien╚Ťii ╚Öi carbonul ├«n interior. Aceste de╚Öeuri pot fi apoi folosite pentru a hr─âni tocmai solul care a crescut de╚Öeurile pe care le arunc─âm acum.

Returnarea deșeurilor organice în sol completează ciclul sol, plante, animale, deșeuri. Eșecul continuu de a finaliza acest ciclu a contribuit la încălzirea globală și la degradarea solurilor noastre.

Nu putem continua să luăm din sol fără să dăm înapoi.

În întreaga lume, se sugerează că până la 90% din alimentele pe care le consumăm au fost cultivate în sol sau hrănite de acesta. Acest lucru poate să nu fie o surpriză dar avem nevoie de sol nu numai pentru hrană. Hârtia, cauciucul, hainele și chiar medicamentele precum aspirina și morfina sunt toate cultivate din sol. Solul este, de asemenea, responsabil pentru cultivarea plantelor utilizate în digestoarele anaerobe care
ne furnizeaz─â energie electric─â.

Considera╚Ťi c─â solul este similar cu bateria telefonului mobil. Trebuie s─â ├«nc─ârca╚Ťi bateria ├«nainte de a v─â putea folosi telefonul. La fel este ╚Öi cu solul. Nu va continua s─â furnizeze f─âr─â s─â fie ÔÇ×re├«nc─ârcatÔÇŁ ╚Öi aici intervin de╚Öeurile noastre organice. Este energia de care are nevoie solul nostru pentru a continua s─â ne furnizeze hran─â, haine ╚Öi medicamente.

Compost

Exist─â multe moduri prin care po╚Ťi recicla de╚Öeurile organice, dar cea mai comun─â este compostarea. Compostarea se refer─â ├«n mod tradi╚Ťional la descompunerea aerob─â (cu oxigen). Cu toate acestea, exist─â o descompunere alternativ─â, anaerob─â (f─âr─â oxigen).

Descompunerea aerob─â, sau compostarea la cald, este un proces ├«n care microorganismele se hr─ânesc cu materie organic─â ├«ntr-un mediu cu oxigen. Microorganismele  las─â un material stabil, fibros, care poate fi aplicat pe sol. Totu╚Öi, ├«n timpul acestui proces, se produce c─âldur─â ╚Öi se elibereaz─â dioxid de carbon. Acest lucru reduce valoarea nutritiv─â a materiei organice ╚Öi las─â o amprent─â semnificativ─â de carbon.

Descompunerea anaerob─â, sau fermenta╚Ťia, este un proces ├«n care microorganismele se hr─ânesc cu materie organic─â ├«n lipsa oxigenului. Acest proces nu genereaz─â c─âldur─â ╚Öi aproape nu se elibereaz─â dioxid de carbon. Acest proces creeaz─â o hran─â stabil─â, plin─â de nutrien╚Ťi, pre-digerat─â pentru sol, f─âr─â amprent─â de carbon.

Tabelul al─âturat eviden╚Ťiaz─â beneficiile descompunerii anaerobe fa╚Ť─â de cele aerobe. Re╚Ťinerea mai mare a materiei organice, a nutrien╚Ťilor ╚Öi a energiei face ca materia organic─â fermentat─â s─â fie mult mai bun─â pentru ameliorarea solului.

 Materialini╚ŤialCompostaerobCompostanaerob
Materie prim─â – kg13,4005,07013,870
Materie uscat─â2,706.81,384.13,079.1
Materie organic─â2,130.61,384.12,080.5
Carbon Total1,072.0441.11,040.3
Azot Total48.243.652.7
Azot Mineral6.71.52.8
Azot Organic41.542.149.9
Procentul C/N22:110:119:1
pH7.37.97.1
Energie MJ215.967.9193.9

Bokashi

Bokashi este cuv├óntul japonez pentru ÔÇ×materie organic─â bine fermentat─âÔÇŁ. Compostul Bokashi este cel mai eficient mod energetic de a descompune resturile de materie organic─â pentru aplicarea pe sol.

Microorganismele eficiente (EM) ad─âugate la materia organic─â func╚Ťioneaz─â prin excludere competitiv─â (b─âie╚Ťii buni intr─â ├«n competi╚Ťie cu cei r─âi) pentru a crea un mediu ├«n care microbii anaerobi fermentativi pot domina. Aceast─â domina╚Ťie este cea care duce la descompunerea materiei organice, sau mai precis, a substan╚Ťelor organice complexe ├«n substan╚Ťe solubile mai simple.

De asemenea, microorganismele produc substan╚Ťe bio-active, cum ar fi enzime, vitamine, antimicrobiene ╚Öi fitonutrien╚Ťi care favorizeaz─â dezvoltarea plantelor ╚Öi ajut─â la prevenirea bolilor.

NFU ╚Öi-a stabilit obiectivul ca agricultura s─â ating─â ZERO NET (emisii de CO2) p├ón─â ├«n 2040. Metodele tradi╚Ťionale de compostare contribuie enorm la gazele cu efect de ser─â, ca s─â nu mai vorbim de deversarea e´Čäuentului ├«n cursurile de ap─â.

Cre╚Öterea procentului de materie organic─â din sol nu numai c─â ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte s─ân─âtatea solului, fertilitatea ╚Öi capacitatea de re╚Ťinere a apei, ci ├«nseamn─â ╚Öi c─â exist─â mai mult carbon stocat. Aproximativ 50% din materia organic─â este carbon, prin urmare o cre╚Ötere cu 1% a materiei organice din sol ├«nseamn─â ├«nc─â 40.000 de tone de carbon pe hectar.

10 tone de materie organic─â (MO) echivaleaz─â cu aproximativ 5 tone de carbon (C)

├Än timpul proceselor tradi╚Ťionale de compostare se pierde 62% (P)

10,000kgs (MO) – 62% (P) = 3,800kgs (OM)

5,000kgs (C) – 62% (P) = 1,900kgs (C)

Prin urmare, 10 tone de materie organică pierde 6.200 kg de materie organică și 3.100 kg de carbon

Re╚Ťeta Bokashi

De-a lungul anilor s-a dezvoltat urm─âtoarea metod─â de a face gr─âmezi Bokashi. Urm─âtoarele recomand─âri se aplic─â pentru ORICE materie organic─â ad─âugat─â la o gr─âmad─â Bokashi la scar─â larg─â.

1m┬│ materie organic─â

Raport C:N de 20:1

Umiditate % de 35-65

2L EM-1 activat (Microorganisme eficiente)

10kg pudra din scoica de mare (regulator de pH)

Pentru gr─âmezi de dimensiuni mici ╚Öi mijlocii, urm─âtoarea metod─â ÔÇ×lasagnaÔÇŁ func╚Ťioneaz─â bine.

Pasul 1:

├Äntinde╚Ťi materia organic─â uniform pentru a crea primul strat. Grosimea de aproximativ 30-50 cm.

Pasul 2:

Ad─âuga╚Ťi umiditate ├«n strat ╚Öi/sau materie organic─â suplimentar─â. Noroiul de la vite a fost folosit ├«n imagini.

Pasul 3:

Aplica╚Ťi un strat de EM-1 activat si de praf de scoica de mare pe strat.

Pasul 4:

Repeta╚Ťi pa╚Öii de la 1 la 3 p├ón─â c├ónd toat─â materia organic─â este folosit─â

Pasul 5:

Acoperi╚Ťi gr─âmada Bokashi pentru a crea un mediu anaerob, apoi l─âsa╚Ťi cel pu╚Ťin 6-8 s─âpt─âm├óni.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *