Utilizarea Brix ca indicator al calității legumelor: o privire de ansamblu asupra practicii
5 mai 2022
CONTROLUL SECETEI SI AL DEGRADARII SOLURILOR, IN CONTEXTUL SCHIMBARILOR CLIMATICE, PRIN APLICAREA TEHNOLOGIEI ECOLOGICE REGENERATIVE – partea I
5 ianuarie 2023
Show all

Carbonul lichid

Unul dintre lucrurile interesante despre microbiologia solului este că încă știm atât de puține și avem de învățăm tot timpul. Timp de mulți ani am crezut că acumularea carbonului în sol a avut loc prin descompunerea materiei organice. Problema cu această formă de captare a carbonului din sol este că nu este stabilă: carbonul este rapid consumat de microorganismele din sol și este respirat înapoi în aer sub formă de CO2.

Astăzi știm faptul că o formă stabilă a carbonului este emanată prin rădăcinile plantelor în sol, unde formează humus și unde poate rămâne timp de zeci de ani. Acest concept, în care carbonul este transformat dintr-un gaz (CO2) într-un lichid (zaharuri din plante) într-un solid (humus) a fost denumit calea carbonului lichid.

În timpul fotosintezei, carbonul este preluat din aer sub formă de CO2 și apoi transformat în frunze, lemn, rădăcini și fluide ale rădăcinilor plantelor, cunoscute sub numele de „exudate”. Importanța acestor exudate este relevată în câtă energie cheltuiește plantele pentru ele. O plantă de cultură pune aproximativ 30% din energie în creșterea supraterană, 30% în creșterea sistemului radicular și 40% uimitor în sol sub formă de exudate.

Care este motivul pentru care planta folosește acele exudate pentru a crea relații simbiotice cu ciupercile micorizice? Aceste rețele fungice schimbă acele exudate cu mineralele și apa de care planta are nevoie pentru a crește. La rândul lor, ciupercile micorizice folosesc exudatele pentru a-și crea propriul exsudat de carbon lipicios, numit Glomalin. Glomalina este esențială în formarea agregatelor de sol care sunt esențiale în crearea structurii solului cu pori pentru stocarea aerului și a apei. Pentru fiecare metru cub de sol, aceste ciuperci vor trimite până la 20.000 km de hife – o parte din ceea ce cuprinde miceliul fungic – astfel încât să se infiltreze în fiecare zonă a solului. Ciupercile pot accesa nutrienții și apa care nu sunt disponibile pentru rădăcinile mai mari ale plantelor. Odată cu creșterea capacității de reținere a apei, obținută prin creșterea procentului de carbon din sol, capacitatea de fotosinteză a plantei crește. Acest lucru duce la stocarea a si mai mult carbon în sol – o buclă foarte eficientă, totul alimentat gratuit de soare.

Practicile agricole, cum ar fi aratul, lăsarea solului descoperit și utilizarea îngrășămintelor sintetice, toate perturbă această buclă și, prin urmare, calea carbonului lichid. Cu toate acestea, odată cu introducerea unor practici de management, cum ar fi cultivarea direct în miriște, culturile de acoperire cu mai multe specii de plante, pășunatul cu densitate mare, fotosinteza poate fi îmbunătățită, iar terenurile agricole pot produce alimente hrănitoare, devenind din nou rezervoare de carbon.

4 Comments

 1. Maria Ticlos spune:

  Bună ziua, vreau sa mi cultiv în tavite,iarbă de grâu, orz si vlăstari de fl .soarelui,etc.M-am documentat f puțin, dar nu prea înțeleg…pregătind pământul din tavite cu EM,si apoi pulverizand pământul pana cresc plantuțele, este f bine? Vă rog ,ajutați ma cu niste sfaturi.Vă multumèsc anticipat!

  • Probiotice spune:

   Buna seara,
   Puteti folosi EM pentru a inocula pamantul cu microorganisme benefice, dilutie 1:10 inainte de a semana semintele.
   Tratati semintele cu EM activat inainte de a le semana, aceeasi dilutie 1:10.
   Apoi, stropiti lastarii cu aceeasi dilutie o data pe saptamana.
   EM activat il puteti folosi si pentru a stropi prin casa, in masina de spalat rufe (elimina eventualele mirosuri etc).
   Aici puteti gasi multe utilizati are EM activat in gospodarie:
   https://www.emvereniging.nl/things-to-know-about-effective-microorganisms-em/

 2. Eugenia Sovarel spune:

  Buna ziua. M ar interesa sa cumpar EM. Va rog sa na jutati cu un sfat! Multumesc!

  • Probiotice spune:

   Buna ziua.
   EM-1 si melasa se pot achizitiona de la noi. Suntem distribuitori autorizati EM Technology original in Romania. Pe pagina de contact aveti datele noastre. Va multumim pentru interesul acordat produselor noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *