De ce contează microorganismele din sol?
15 aprilie 2022
Carbonul lichid
18 octombrie 2022
Show all

Utilizarea Brix ca indicator al calității legumelor: o privire de ansamblu asupra practicii

Multe variabile sunt folosite pentru a evalua calitatea fructelor și legumelor. Unele valori ale calității, cum ar fi dimensiunea, forma și culoarea, sunt relativ evidente și tind să influențeze „atractia vizuală”. Altele, cum ar fi aroma, textura, aroma și conținutul de nutrienți, totuși, sunt mai subiective. De asemenea, pot necesita tehnici și echipamente sofisticate pentru evaluare. În plus, aceste valori subiective tind să influențeze aspecte mai complexe ale atractivității produselor, cum ar fi calitatea alimentației și valoarea nutrițională.

Cumpărătorii orientați spre calitate acordă adesea o atenție deosebită calității produselor. Aspectul unui produs poate ajuta la vânzarea lui prima dată, dar plăcerea de a-l mânca este de obicei necesară pentru vânzările repetate. Calitatea alimentară a unui articol se bazează pe compoziția sa (aspect fizic, compozitie chimică) și pe aparatul senzorial unic al consumatorului. De fapt, calitatea alimentației este cel mai bine evaluată de experți, deoarece sistemul olfactiv uman este superior tuturor celorlalte „tehnologii” sau sisteme prin capacitatea sa de a diferenția mostrele pe baza proprietăților senzoriale cheie. Deloc surprinzător, companiile se bazează foarte mult pe testările experților, fapt care necesită timp și costă.

Desigur, fermierii și managerii de cele mai multe ori nu pot efectua teste ample pentru a identifica ce produs(e) sunt corespund gusturilor clientilor . În schimb, cu instruire și experiență, fermierii și alții se pot baza pe indicatori dovediți ai calității produselor.

Nivelul de solide solubile dintr-un fruct sau legumă influențează cât de dulce este gustul. Așa cum randamentul este raportat în bani sau tone pe hectar, solidele solubile sunt de obicei raportate în valori Brix. Valorile Brix sunt importante deoarece pot fi măsurate obiectiv și se referă la un criteriu subiectiv pe care cumpărătorii și consumatorii îl folosesc pentru a evalua calitatea legumelor – aroma sau dulceața. Atunci când sunt obținute și aplicate corect, valorile Brix pot ajuta la selecția soiului, la programarea recoltei și la alte aspecte ale producției culturilor, inclusiv irigarea, fertilitatea și managementul post-recoltare.

Fermierii și alții ar trebui să știe în mod special faptul că indicele Brix poate fi măsurat cu ușurință și fiabil în câmp, magazin sau magazie folosind un echipament relativ ieftin, capabil să încapă în majoritatea buzunarelor: un refractometru.

Context și origine

Scala Brix a fost dezvoltată la mijlocul anilor 1800 de Adolf Brix. Scala este egală cu procentul de solide dizolvate într-o soluție. Prin urmare, o probă de 100 g dintr-o soluție care măsoară 50° Brix are 50 g zahăr și alte solide dizolvate și 50 g apă. Scala Brix a folosit pentru prima dată o temperatură de referință de 15,5 °C și acum utilizează în mod obișnuit o temperatură de 20 °C.

Valorile Brix ale unei soluții sunt măsurate folosind un dispozitiv numit refractometru. Refractometrele măsoară indicele de refracție al unei soluții pentru a calcula o concentrație de solid solubil. Din punct de vedere funcțional, indicele de refracție cuantifică solidele dizolvate pe baza schimbărilor în direcția unui fascicul de lumină care trece printr-un lichid care conține solide invizibile dizolvate sau în suspensie. În general, cu cât cantitatea acestor „solide” este mai mare în lichid, cu atât mai multă lumină este reflectată la trecerea prin acesta. Toate lucrurile fiind egale, amploarea acestei refracții depinde și de temperatura soluției. Prin urmare, unele refractometre ajustează valorile pe care le raportează pentru a ține cont de temperatura soluției.

Există trei tipuri majore de refractometre: analogic, digital și portabil. Refractometrele portabile sunt, fără îndoială, cele mai convenabile, deoarece pot fi luate pe teren pentru măsurători Brix la fața locului. Versiunile portabile folosesc fie soarele, fie un bec încorporat ca sursă de lumină și au un indicator sau un afișaj digital. Refractometrele digitale automate utilizate în laboratoare sunt mai costisitoare și nu sunt portabile; cu toate acestea, ele afișează datele rapid, necesită puțină pregătire și pot reduce erorile operatorului la efectuarea citirilor. Multe refractometre moderne își ajustează automat valorile afișate în funcție de temperatura probei. Modelele mai vechi pot necesita utilizarea factorilor de corecție pentru a obține rezultate precise pentru probele prelevate la alte temperaturi decât 20°C.

Aplicație


Nivelurile de solide solubile influențează utilizarea comercială și reacția consumatorilor la multe fructe și legume proaspete și produsele lor cu valoare adăugată. Acest lucru arată clar de ce Brix este utilizat în industria produselor alimentare și a băuturilor. Managerii de câmp folosesc valorile Brix pentru a evalua gradul de pregătire pentru recoltare a strugurilor, pepenilor și altor culturi. Managerii de magazine alimentare și restaurante folosesc valorile Brix ca indicator al calității produselor. Cumpărătorii de produse agricole, pentru a face diverse produse măsoară în mod obișnuit Brix-ul culturilor proaspete sau depozitate înainte de a fi folosite la fabricarea berii, vinului, sucului, sosului, zahărului rafinat și a altor produse. În aceste situații, chiar și mici diferențe ale valorilor Brix influențează rezultatul final. Deci, valorile Brix sunt examinate îndeaproape. De exemplu, fabricarea produselor din roșii, cum ar fi sosurile și pastele, este mare consumatoare de energie. O mare parte din această energie este necesară pentru a elimina apa din fructele proaspete de roșii. Cu cât valoarea Brix este mai mare, cu atât este mai puțină apă în fruct și mai puțină energie este necesară pentru a o îndepărta. De asemenea, cu cât valoarea Brix este mai mare, cu atât mai puțin zahăr care ar putea fi necesar să fie adăugat la fabricarea produsului cu valoare adăugată.

Mulți factori pot influența valorile °Brix în mod constant și semnificativ. Acești factori includ varietatea, maturitatea sau stadiul de creștere și managementul apei și fertilizanților. Cu practică și atenție , este posibil să se manipuleze aceste și eventual alte aspecte ale managementului culturilor pentru a atinge nivelurile țintă Brix.

Măsurarea Brix poate ajuta cultivatorii de legume să monitorizeze și să gestioneze calitatea culturilor. Chiar și așa, importanța potrivită ar trebui acordată valorilor Brix. Așa cum nu ne-am folosi doar pulsul pentru a ne determina sănătatea, valorile Brix singure nu pot descrie starea generală de sănătate a culturii, a solului sau a fermei. Este important să fiți familiarizat cu beneficiile și limitările măsurării Brix.

Beneficiile măsurării Brix la fermă, în timpul depozitării sau la piață
Utilizarea unui refractometru digital sau analogic pentru măsurarea Brix poate aduce beneficii cultivatorilor, managerilor și intermediarilor în trei moduri principale. În primul rând, Brix este o măsurătoare simplă, obiectivă și relativ ieftină. Refractometrele sunt ieftine în comparație cu alte instrumente agricole cheie. Brix poate fi măsurat simplu și fiabil pe teren sau în zona de lucru. În al doilea rând, valorile Brix le pot permite cultivatorilor și altora să compare soiurile și practicile de producție în ferme, date de recoltare, ani și anotimpuri. În al treilea rând, valorile Brix sunt o estimare a conținutului de zahăr al unei probe. Conținutul de zahăr influențează acceptabilitatea multor produse din fructe și legume de către consumatori.

Limitări ale măsurării Brix la fermă, în timpul depozitării sau la piață
Măsurarea Brix poate fi foarte utilă. Cu toate acestea, cultivatorii și alții ar trebui să-și amintească trei limitări cheie ale practicii. În primul rând, măsurătorile Brix depind de procedura de eșantionare și instrumentul cu care au fost făcute. Selecția sau măsurarea proastă sau inconsecventă va duce la rezultate slabe. De asemenea, menținerea refractometrelor în stare bună de funcționare este importantă pentru citiri precise Brix.

În al doilea rând, mulți factori genetici și de management interacționează pentru a influența nivelurile Brix ale culturilor. Soiurile și managementul similar (de exemplu, fertilitate, irigare) nu vor avea întotdeauna ca rezultat valori similare Brix. De exemplu, valorile Brix ale culturilor „pe viță de vie” sau pe câmp se modifică pe parcursul zilei; deci, măsurarea °Brix-ului în același timp de fiecare dată este importantă pentru a compara soiuri, câmpuri, culturi etc. Cercetările au arătat că managementul poate afecta Brix în moduri previzibile. Cu toate acestea, valorile Brix vor varia în funcție de an, sezon, mediu și alți factori. Citirile Brix sunt cele mai utile atunci când sunt luate des pentru a identifica tendințele.

În al treilea rând, conținutul de zahăr este doar un factor care contribuie la calitatea generală a unei culturi. Brix poate fi o măsură precisă, repetabilă și ușor de obținut a solidelor solubile din culturi. Cu toate acestea, relația dintre Brix și percepția gustului uman este mai directă în unele culturi decât în altele. Zaharurile, mulți alți compuși și preferințele consumatorului determină cât de dulce poate fi un eșantion și atractivitatea sa. Prin urmare, culturile cu cel mai mare grad Brix nu vor avea neapărat cel mai dulce sau cel mai bun gust. De asemenea, valorile Brix nu sunt o măsură directă a valorii nutriționale a unei culturi, așa cum o evaluează dieteticienii, nutriționiștii și alți profesioniști. Sunt necesare proceduri analitice complexe pentru a măsura valoarea nutritivă a alimentelor, care se bazează pe multe componente . Nivelurile Brix se pot corela cu unele componente acceptate de valoare nutritivă. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi științifice solide că valorile Brix pot fi folosite singure pentru a descrie valoarea nutrițională a unui aliment.

Utilizarea Brix ca indicator al calității legumelor—O recapitulare
Valorile Brix sunt o măsură a conținutului de solide solubile al unei soluții. Zaharurile sunt cel mai abundent solid solubil în sucurile de fructe și legume. Nivelurile de solide solubile (zahăr) (valori în Brix) pot fi măsurate în mod fiabil la fermă, în timpul depozitării sau pe piață folosind refractometre, care sunt ieftine și mici. Cu toate acestea, trebuie avut grijă la selectarea probelor, la completarea citirilor și la utilizarea valorilor Brix. Aceste valori sunt afectate de factori genetici și de management. De asemenea, se corelează mai mult cu cât de dulce poate fi un produs decât cu cât de nutritiv poate este.

Utilizarea optimă a măsurătorilor Brix necesită timp, răbdare și practică. O înregistrare riguroasă a valorilor Brix obținute pe mai multe culturi (soiuri, ani, condiții de creștere) este necesară pentru a utiliza valorile Brix în luarea deciziilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *