3 metode pentru a-ți îmbunătăți sistemul imunitar
23 decembrie 2021
RAPORTUL CARBON / AZOT
7 februarie 2022
Show all

Beneficiile ciupercilor

Ciupercile un grup de organisme unicelulare și multicelulare care nu sunt mobile. Ciupercile includ microorganisme precum mucegaiurile, drojdiile și ciupercile. În timp ce multe tipuri de ciuperci pot provoca boli la oameni și pot provoca pierderi culturilor, altele oferă nutrienți esențiali pentru creșterea plantelor. Ciupercile sunt folosite în producția de substanțe chimice și, de asemenea, în industria famaceutică

Beneficii pentru mediu

Ciupercile se hrănesc cu materie organică moartă, care include așternut de frunze, pământ, bălegar, lemn și animale moarte. Acestea reciclează 85% din carbonul din materia organică moartă și eliberează nutrienții blocați, astfel încât să poată fi utilizați de alte organisme. Acest lucru face ca ciupercile să fie vitale pentru sănătatea continuă a ecosistemelor – definite ca un mediu biologic format din toate organismele vii dintr-o anumită zonă, împreună cu factorii care nu sunt vii cu care interacționează.

Utilizări medicinale

Anumite ciuperci precum Ganoderma lucidum, Agaricus subrufescens și Cordyceps sinensis sunt folosite ca medicamente în medicina tradițională chineză. Un studiu din 2008 publicat în „Journal of Natural Products” a concluzionat că ciupercile conțin compuși și nutrienți unici care sunt eficienți împotriva virușilor. Ciuperca shiitake este materia prima pentru un medicament clinic numit Lentinan. În Japonia, Lentinan este aprobat pentru utilizare în tratamentul cancerului. Cunoscutul medicament antibiotic penicilina este derivat din ciuperca Penicillium. Resturi de ciupercă au fost descoperite în apropierea corpului unui călător din neolitic în Alpi; se teoretizează că a folosit unele ciuperci ca iască și alte tipuri, eventual, în scopuri medicinale.

Beneficii culinare

Mai multe ciuperci sunt comestibile. Acestea includ:

ciupercile de paie

ciupercile de stridii

shiitakes

trufe

ciuperci de lapte

trompeta neagră

Ciupercile buton și ciupercile Portobello sunt utilizate în mod obișnuit în salate și supe. Ciupercile adaugă savoare oricărui fel de mâncare . Ciupercile conțin o cantitate mare de vitamina D2, atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă. Cercetări recente efectuate de Universitatea de Stat din Pennsylvania au arătat că o oră de expunere la lumină ultravioletă chiar înainte de recoltarea ciupercilor crește conținutul de vitamina D2 din ciuperci.

Industria chimică

Ciupercile sunt, de asemenea, folosite pentru a produce substanțe chimice industriale, inclusiv acidzii citric, malic și lactic. Ele sunt, de asemenea, utilizate în producția de enzime industriale, cum ar fi lipaza, celulaza și amilaza. Lipaza este folosită în detergenții de rufe. Ciupercile sunt, de asemenea, utilizate ca agenți de biocontrol al insectelor. Toxinele insecticide produse de ciuperci pot ucide insectele la concentrație foarte scăzută.

Ce fel de mediu le place ciupercilor?

Așa cum plantele și animalele sunt fiecare clasificate ca regn, există și un regn al ciupercilor. Regnul ciupercilor include ciuperci, mucegaiuri, ciuperca pufoasă, drojdie și ruginile. Acestea sunt uneori benefice pentru oameni, cum ar fi mucegaiurile care fac brânză albastră și drojdiile care fac bere și pâine, sau pot distruge culturile noastre . Ciupercile pot fi comestibile sau otrăvitoare. Unele ciuperci pot face penicilină, iar altele ne pot îmbolnăvi – sunt cu adevărat o sabie cu două tăișuri.

Ce este o ciupercă?

Inițial, ciupercile au fost considerate a fi legate de plante, dar acum sunt recunoscute ca fiind un regn separat. Celulele fungice conțin un nucleu, dar spre deosebire de plante, nu au clorofilă și, prin urmare, nu își pot produce propria hrană. Formele multicelulare au adesea ramuri numite hife. Drojdiile sunt unicelulare și au pereți celulari duri.

Ciupercile se reproduc prin spori, care se dispersează prin vânt, apă sau animale și cresc numai dacă aterizează pe o sursă de hrană adecvată. Sporii sunt foarte stabili și vor rămâne viabili până când condițiile de mediu sunt favorabile pentru producerea hifelor.

Fungi comestibili: ciuperci

Chinezii cultivă ciuperci de mai bine de o mie de ani. Partea pe care o mâncăm este corpul fructificator și are sub pălărie spori destinați dispersării. Corpul fructificator este atașat de hifele fungice în mediul de creștere adecvat. Ciupercile de stridii și shiitake cresc pe bușteni, în timp ce butonii și portobellos cresc în gunoi de grajd compostat. Aceste tipuri de ciuperci preferă condițiile răcoroase, umede și întunecate la 12.8până la 15.5 de grade Celsius, care pot fi adesea crescute acasă într-un subsol sau dulap.

Pe lângă cultivarea de ciuperci pentru uz culinar acasă, există multe specii uimitoare de ciuperci comestibile sălbatice disponibile pentru cules. Unele specii populare de ciuperci pe care le puteți găsi în sălbăticie includ coama leului, morcile și chanterelles. Este foarte important să aveți un expert care vă ajută să identificați ciupercile sălbatice comestibile înainte de a le mânca – multe specii de ciuperci pot provoca tulburări gastrice sau chiar pot fi mortale.

Ciupercile Micorizice benefice

Ciupercile micorizice trăiesc într-o relație simbiotică cu rădăcinile plantelor, copacilor și majorității culturilor alimentare. Hifele se leagă direct de pereții celulari ai rădăcinilor. Plantele produc zaharuri de care micorizele au nevoie. În schimb, hifele fungice – care se pot extinde cu mult dincolo de sistemul radicular – furnizează plantei apă și nutrienți importanți, cum ar fi fosforul.

Această rețea micorizică subterană uriașă servește pentru a face planta mai tolerantă la secetă și ajută la stabilizarea solurilor. Lipiciurile produse de ciuperci lipesc particulele de sol împreună pentru a produce agregate care rețin apa, aerul și substanțele nutritive esențiale pentru creșterea sănătoasă a plantelor.

Ciuperci de grădină care cauzează probleme

Dacă ești grădinar, se pare că există nenumărate moduri prin care ciupercile îți atacă plantele. Ofitelile, ruginile și mucegaiurile sunt probleme comune. Mucegaiul praf se instalează de obicei atunci când frunzele sunt expuse la udare deasupra capului, la ploi de vară sau la ceață. Ruginile, de asemenea, afectează frunzele plantelor.

Ruginile și mucegaiul pot fi descurajate prin îndepărtarea frunzelor infectate, creșterea fluxului de aer în jurul plantelor și udarea doar la bază. Ciupercile din genurile ​Fusarium​ și ​Verticillium​ persistă în sol și provoacă pierderi la culturile de ardeii, roșii și vinete : rotația culturilor devine esențială. Ciupercile potagene pot fi tinute sub control și cu compostul care conține microbi aerobi benefici.

O altă metodă este creearea unui mediu microbian concurențial în care ciupercile parazite sunt depășite si dominate de microorganismele benefice – concurenta microbiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *