3 metode pentru a-╚Ťi ├«mbun─ât─â╚Ťi sistemul imunitar
23 decembrie 2021
RAPORTUL CARBON / AZOT
7 februarie 2022
Show all

Beneficiile ciupercilor

Ciupercile un grup de organisme unicelulare ╚Öi multicelulare care nu sunt mobile. Ciupercile includ microorganisme precum mucegaiurile, drojdiile ╚Öi ciupercile. ├Än timp ce multe tipuri de ciuperci pot provoca boli la oameni ╚Öi pot provoca pierderi culturilor, altele ofer─â nutrien╚Ťi esen╚Ťiali pentru cre╚Öterea plantelor. Ciupercile sunt folosite ├«n produc╚Ťia de substan╚Ťe chimice ╚Öi, de asemenea, ├«n industria famaceutic─â

Beneficii pentru mediu

Ciupercile se hr─ânesc cu materie organic─â moart─â, care include a╚Öternut de frunze, p─âm├ónt, b─âlegar, lemn ╚Öi animale moarte. Acestea recicleaz─â 85% din carbonul din materia organic─â moart─â ╚Öi elibereaz─â nutrien╚Ťii bloca╚Ťi, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi utiliza╚Ťi de alte organisme. Acest lucru face ca ciupercile s─â fie vitale pentru s─ân─âtatea continu─â a ecosistemelor ÔÇô definite ca un mediu biologic format din toate organismele vii dintr-o anumit─â zon─â, ├«mpreun─â cu factorii care nu sunt vii cu care interac╚Ťioneaz─â.

Utiliz─âri medicinale

Anumite ciuperci precum Ganoderma lucidum, Agaricus subrufescens ╚Öi Cordyceps sinensis sunt folosite ca medicamente ├«n medicina tradi╚Ťional─â chinez─â. Un studiu din 2008 publicat ├«n ÔÇ×Journal of Natural ProductsÔÇŁ a concluzionat c─â ciupercile con╚Ťin compu╚Öi ╚Öi nutrien╚Ťi unici care sunt eficien╚Ťi ├«mpotriva viru╚Öilor. Ciuperca shiitake este materia prima pentru un medicament clinic numit Lentinan. ├Än Japonia, Lentinan este aprobat pentru utilizare ├«n tratamentul cancerului. Cunoscutul medicament antibiotic penicilina este derivat din ciuperca Penicillium. Resturi de ciuperc─â au fost descoperite ├«n apropierea corpului unui c─âl─âtor din neolitic ├«n Alpi; se teoretizeaz─â c─â a folosit unele ciuperci ca iasc─â ╚Öi alte tipuri, eventual, ├«n scopuri medicinale.

Beneficii culinare

Mai multe ciuperci sunt comestibile. Acestea includ:

ciupercile de paie

ciupercile de stridii

shiitakes

trufe

ciuperci de lapte

trompeta neagr─â

Ciupercile buton ╚Öi ciupercile Portobello sunt utilizate ├«n mod obi╚Önuit ├«n salate ╚Öi supe. Ciupercile adaug─â savoare oric─ârui fel de m├óncare . Ciupercile con╚Ťin o cantitate mare de vitamina D2, atunci c├ónd sunt expuse la lumina ultraviolet─â. Cercet─âri recente efectuate de Universitatea de Stat din Pennsylvania au ar─âtat c─â o or─â de expunere la lumin─â ultraviolet─â chiar ├«nainte de recoltarea ciupercilor cre╚Öte con╚Ťinutul de vitamina D2 din ciuperci.

Industria chimic─â

Ciupercile sunt, de asemenea, folosite pentru a produce substan╚Ťe chimice industriale, inclusiv acidzii citric, malic ╚Öi lactic. Ele sunt, de asemenea, utilizate ├«n produc╚Ťia de enzime industriale, cum ar fi lipaza, celulaza ╚Öi amilaza. Lipaza este folosit─â ├«n detergen╚Ťii de rufe. Ciupercile sunt, de asemenea, utilizate ca agen╚Ťi de biocontrol al insectelor. Toxinele insecticide produse de ciuperci pot ucide insectele la concentra╚Ťie foarte sc─âzut─â.

Ce fel de mediu le place ciupercilor?

A╚Öa cum plantele ╚Öi animalele sunt fiecare clasificate ca regn, exist─â ╚Öi un regn al ciupercilor. Regnul ciupercilor include ciuperci, mucegaiuri, ciuperca pufoas─â, drojdie ╚Öi ruginile. Acestea sunt uneori benefice pentru oameni, cum ar fi mucegaiurile care fac br├ónz─â albastr─â ╚Öi drojdiile care fac bere ╚Öi p├óine, sau pot distruge culturile noastre . Ciupercile pot fi comestibile sau otr─âvitoare. Unele ciuperci pot face penicilin─â, iar altele ne pot ├«mboln─âvi – sunt cu adev─ârat o sabie cu dou─â t─âi╚Öuri.

Ce este o ciuperc─â?

Ini╚Ťial, ciupercile au fost considerate a fi legate de plante, dar acum sunt recunoscute ca fiind un regn separat. Celulele fungice con╚Ťin un nucleu, dar spre deosebire de plante, nu au clorofil─â ╚Öi, prin urmare, nu ├«╚Öi pot produce propria hran─â. Formele multicelulare au adesea ramuri numite hife. Drojdiile sunt unicelulare ╚Öi au pere╚Ťi celulari duri.

Ciupercile se reproduc prin spori, care se disperseaz─â prin v├ónt, ap─â sau animale ╚Öi cresc numai dac─â aterizeaz─â pe o surs─â de hran─â adecvat─â. Sporii sunt foarte stabili ╚Öi vor r─âm├óne viabili p├ón─â c├ónd condi╚Ťiile de mediu sunt favorabile pentru producerea hifelor.

Fungi comestibili: ciuperci

Chinezii cultiv─â ciuperci de mai bine de o mie de ani. Partea pe care o m├ónc─âm este corpul fructificator ╚Öi are sub p─âl─ârie spori destina╚Ťi dispers─ârii. Corpul fructificator este ata╚Öat de hifele fungice ├«n mediul de cre╚Ötere adecvat. Ciupercile de stridii ╚Öi shiitake cresc pe bu╚Öteni, ├«n timp ce butonii ╚Öi portobellos cresc ├«n gunoi de grajd compostat. Aceste tipuri de ciuperci prefer─â condi╚Ťiile r─âcoroase, umede ╚Öi ├«ntunecate la 12.8p├ón─â la 15.5 de grade Celsius, care pot fi adesea crescute acas─â ├«ntr-un subsol sau dulap.

Pe l├óng─â cultivarea de ciuperci pentru uz culinar acas─â, exist─â multe specii uimitoare de ciuperci comestibile s─âlbatice disponibile pentru cules. Unele specii populare de ciuperci pe care le pute╚Ťi g─âsi ├«n s─âlb─âticie includ coama leului, morcile ╚Öi chanterelles. Este foarte important s─â ave╚Ťi un expert care v─â ajut─â s─â identifica╚Ťi ciupercile s─âlbatice comestibile ├«nainte de a le m├ónca – multe specii de ciuperci pot provoca tulbur─âri gastrice sau chiar pot fi mortale.

Ciupercile Micorizice benefice

Ciupercile micorizice tr─âiesc ├«ntr-o rela╚Ťie simbiotic─â cu r─âd─âcinile plantelor, copacilor ╚Öi majorit─â╚Ťii culturilor alimentare. Hifele se leag─â direct de pere╚Ťii celulari ai r─âd─âcinilor. Plantele produc zaharuri de care micorizele au nevoie. ├Än schimb, hifele fungice – care se pot extinde cu mult dincolo de sistemul radicular – furnizeaz─â plantei ap─â ╚Öi nutrien╚Ťi importan╚Ťi, cum ar fi fosforul.

Aceast─â re╚Ťea micorizic─â subteran─â uria╚Ö─â serve╚Öte pentru a face planta mai tolerant─â la secet─â ╚Öi ajut─â la stabilizarea solurilor. Lipiciurile produse de ciuperci lipesc particulele de sol ├«mpreun─â pentru a produce agregate care re╚Ťin apa, aerul ╚Öi substan╚Ťele nutritive esen╚Ťiale pentru cre╚Öterea s─ân─âtoas─â a plantelor.

Ciuperci de gr─âdin─â care cauzeaz─â probleme

Dac─â e╚Öti gr─âdinar, se pare c─â exist─â nenum─ârate moduri prin care ciupercile ├«╚Ťi atac─â plantele. Ofitelile, ruginile ╚Öi mucegaiurile sunt probleme comune. Mucegaiul praf se instaleaz─â de obicei atunci c├ónd frunzele sunt expuse la udare deasupra capului, la ploi de var─â sau la cea╚Ť─â. Ruginile, de asemenea, afecteaz─â frunzele plantelor.

Ruginile ╚Öi mucegaiul pot fi descurajate prin ├«ndep─ârtarea frunzelor infectate, cre╚Öterea fluxului de aer ├«n jurul plantelor ╚Öi udarea doar la baz─â. Ciupercile din genurile ÔÇőFusariumÔÇő ╚Öi ÔÇőVerticilliumÔÇő persist─â ├«n sol ╚Öi provoac─â pierderi la culturile de ardeii, ro╚Öii ╚Öi vinete : rota╚Ťia culturilor devine esen╚Ťial─â. Ciupercile potagene pot fi tinute sub control ╚Öi cu compostul care con╚Ťine microbi aerobi benefici.

O alt─â metod─â este creearea unui mediu microbian concuren╚Ťial ├«n care ciupercile parazite sunt dep─â╚Öite si dominate de microorganismele benefice – concurenta microbiana.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *