Utilizarea probioticelor EM pentru protecția împotriva bolilor
25 noiembrie 2021
Cum influenteaza EM® oligomineralele
29 noiembrie 2021
Show all

Folosirea probioticelor pentru a imbunatati practicile agriculturii No-Till (fara aratura)

În decursul ultimului deceniu tot mai multi fermieri își schimba tehnologia / rotația culturilor pentru a include sistemul No-till / minim-till sau pentru a se orienta catre miristi regenerabile pentru avantajele lor de mediu și economice. Sistemele no-till au potențialul de a oferi beneficii față de sistemele tradiționale intensive de lucrare a solului, incluzând:

– mai putine lucrari

– reducerea nevoii de utilaje grele

– economii de carburant

– imbunatatirea productivitatii pe termen lung

– retentie imbunatatita a apei in sol

– compactarea redusa a solului

Poate cel mai important aspect al sistemului No-Till (fara aratura) este impactul redus asupra ecosistemului din sol.

Solul, așa cum știm, este un ecosistem viu, dinamic și natural, care găzduiește o gamă diversă de organisme, inclusiv bacterii, ciuperci, nematode, protozoare și altele, adesea denumite „Soil Food Web”. Echilibrul este foarte fragil si adesea, cele mai mici schimbari pot avea un impact dramatic ducand la dominatia unei specii. Agricultura intensivă este unul dintre factorii care influențează acest echilibru cu practicile incluzând lucrarile solului, fertilizarea intensiva, compactarea și utilizarea intensiva a substanțelor agrochimice care contribuie la dominația microorganismelor negative. În acest caz, proprietatile solului se modifică și se observă o creștere semnificativă a bolilor cauzate de agentii patogeni din sol, reducerea descompunerii materiei organice etc. Aceasta poate duce la scăderea randamentului, la pierderile de culturi și la o problemă gravă de sănătate a solului. Lucrările solului tulbură acest echilibru și pot duce la proliferarea buruienilor și a bolilor.

Cu toate acestea, provocările sistemelor No-Till pot fi semnificative. Creșterea semnificativă a materiei organice pe suprafața solului poate oferi o sursă importantă de hrană pentru sol și nutrienți pentru viitoarele culturi, dar dacă această materie organică nu este descompusa rapid și eficient, aceasta poate deveni o problemă. Poate crește prevalența bolilor transmise în sol. Această creștere compromite sănătatea rădăcinilor în viitoarele culturi. De asemenea, aceasta materie organica poate forma o patura destul de groasa care creează un mediu anaerob. Aceasta este o problema serioasa pentru rădăcini și va limita nutrientii si oxigenul pe care radacinile le vor primi.

Cum poate probioticul EM sa ajuta in sistemul No-Till

Folosind produse biologice, cazul nostru EM, putem aborda direct aceste provocări.EM va initia procesul de descompunere a materiei organice și in timpul fermentării va produce acizi organici indisponibili în mod normal, cum ar fi acidul lactic, acidul acetic, aminoacizi, acidul malic, substanțe bioactive și vitamine. Aceste substanțe stimulează populațiile de microorganisme native solului și sunt cunoscute pentru ca promoveaza diviziunea celulara a plantelor (creștere). În al doilea rând, diversitatea microorganismelor conținute în EM și metaboliții pe care acestea le produc vor crește numărul și diversitatea microorganismelor din sol. Când microorganismele sunt activate, protozoarele și organismele mai mari, cum ar fi ramele, vor crește în număr și va rezulta un ecosistem mai sănătos. Acest lucru joacă, de asemenea, un rol important în descompunerea materiei organice din sol și cresterea procentului de humus, deoarece o gamă completă de organisme din sol este necesară pentru acest proces complex. EM va stimula, de asemenea Mycorrhizal fungi (micorize). Mycorrhizal fungi creeaza simbioza cu peste 95% din speciile de plante. Acestea imbraca sau chiar intra in radacinile plantelor si ofera nutrienti cum ar fi fosforul si apa in schimbul carbohidraților, de obicei zaharuri.

Această accelerare a procesului de circulatie a nutrientilor va îmbunătăți, de asemenea, disponibilitatea acestora pentru plante.

În plus, EM mărește, de asemenea, producția fosfatazei alcaline (enzima) în sol. Fosfataza este importantă deoarece această enzimă va elibera fosforul blocat în sol care altfel nu ar fi disponibil pentru plante. Este binecunoscut faptul că solurile agricole nu sunt sarace in fosfor, este doar o problema de disponibilitate. Prin urmare, eliberarea fosforului blocat in solurile unde se aplica tehnologia no-till este adesea o solutie mai buna decat adaugarea sub forma de ingrasamant, ceea ce poate avea un efect negativ asupra micorizelor pe care încercăm să le stimulam și să le cultivăm în culturile no-till.

Acumularea de resturi vegetale poate produce conditii anaerobe in sol. EM are avantajul de a avea microorganisme facultativ anaerobe în compozitie. Microbii facultativi anaerobi sunt capabili să treacă la fermentație sau la respirația anaerobă daca oxigenul lipseste. Deci, unde microbii aerobi mor din lipsa oxigenului sau a oxigenului limitat, EM poate supraviețui și poate ajuta la refacerea solului. Microorganismele din EM vor ajuta la aerarea solului. Utilizarea EM produce un mediu regenerativ și va stimula microorganismele aerobe rezidențe să funcționeze încă o dată ajutând la schimbarea mediului înconjurător. Acest lucru va accelera procesul de restabilire a funcției aerobe la un sistem anaerob. De asemenea, microorganismele vor descompune patura groasa de resturi vegetale, solul se va aera mai bine si astfel nutrientii devin disponibili pentru radacinile plantelor.

Aplicarea inoculantilor microbieni si a surselor de hrana ajuta la readucerea organismelor necesare pentru construirea si mentinerea structurii solului si a unei faune sanatoase a acestuia. EM va produce o mulțime de polizaharide – lianti care incheaga solul și mențin umiditatea, îmbunătățind rezistența la secetă.

Sursa:https://www.emnz.com/…/using-biological-inoculants-to…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *