Utilizarea probioticelor EM pentru protec╚Ťia ├«mpotriva bolilor
25 noiembrie 2021
Cum influenteaza EM® oligomineralele
29 noiembrie 2021
Show all

Folosirea probioticelor pentru a imbunatati practicile agriculturii No-Till (fara aratura)

├Än decursul ultimului deceniu tot mai multi fermieri ├«╚Öi schimba tehnologia / rota╚Ťia culturilor pentru a include sistemul No-till / minim-till sau pentru a se orienta catre miristi regenerabile pentru avantajele lor de mediu ╚Öi economice. Sistemele no-till au poten╚Ťialul de a oferi beneficii fa╚Ť─â de sistemele tradi╚Ťionale intensive de lucrare a solului, incluz├ónd:

– mai putine lucrari

– reducerea nevoii de utilaje grele

– economii de carburant

– imbunatatirea productivitatii pe termen lung

– retentie imbunatatita a apei in sol

– compactarea redusa a solului

Poate cel mai important aspect al sistemului No-Till (fara aratura) este impactul redus asupra ecosistemului din sol.

Solul, a╚Öa cum ╚Ötim, este un ecosistem viu, dinamic ╚Öi natural, care g─âzduie╚Öte o gam─â divers─â de organisme, inclusiv bacterii, ciuperci, nematode, protozoare ╚Öi altele, adesea denumite „Soil Food Web”. Echilibrul este foarte fragil si adesea, cele mai mici schimbari pot avea un impact dramatic ducand la dominatia unei specii. Agricultura intensiv─â este unul dintre factorii care influen╚Ťeaz─â acest echilibru cu practicile incluz├ónd lucrarile solului, fertilizarea intensiva, compactarea ╚Öi utilizarea intensiva a substan╚Ťelor agrochimice care contribuie la domina╚Ťia microorganismelor negative. ├Än acest caz, proprietatile solului se modific─â ╚Öi se observ─â o cre╚Ötere semnificativ─â a bolilor cauzate de agentii patogeni din sol, reducerea descompunerii materiei organice etc. Aceasta poate duce la sc─âderea randamentului, la pierderile de culturi ╚Öi la o problem─â grav─â de s─ân─âtate a solului. Lucr─ârile solului tulbur─â acest echilibru ╚Öi pot duce la proliferarea buruienilor ╚Öi a bolilor.

Cu toate acestea, provoc─ârile sistemelor No-Till pot fi semnificative. Cre╚Öterea semnificativ─â a materiei organice pe suprafa╚Ťa solului poate oferi o surs─â important─â de hran─â pentru sol ╚Öi nutrien╚Ťi pentru viitoarele culturi, dar dac─â aceast─â materie organic─â nu este descompusa rapid ╚Öi eficient, aceasta poate deveni o problem─â. Poate cre╚Öte prevalen╚Ťa bolilor transmise ├«n sol. Aceast─â cre╚Ötere compromite s─ân─âtatea r─âd─âcinilor ├«n viitoarele culturi. De asemenea, aceasta materie organica poate forma o patura destul de groasa care creeaz─â un mediu anaerob. Aceasta este o problema serioasa pentru r─âd─âcini ╚Öi va limita nutrientii si oxigenul pe care radacinile le vor primi.

Cum poate probioticul EM sa ajuta in sistemul No-Till

Folosind produse biologice, cazul nostru EM, putem aborda direct aceste provoc─âri.EM va initia procesul de descompunere a materiei organice ╚Öi in timpul ferment─ârii va produce acizi organici indisponibili ├«n mod normal, cum ar fi acidul lactic, acidul acetic, aminoacizi, acidul malic, substan╚Ťe bioactive ╚Öi vitamine. Aceste substan╚Ťe stimuleaz─â popula╚Ťiile de microorganisme native solului ╚Öi sunt cunoscute pentru ca promoveaza diviziunea celulara a plantelor (cre╚Ötere). ├Än al doilea r├ónd, diversitatea microorganismelor con╚Ťinute ├«n EM ╚Öi metaboli╚Ťii pe care acestea le produc vor cre╚Öte num─ârul ╚Öi diversitatea microorganismelor din sol. C├ónd microorganismele sunt activate, protozoarele ╚Öi organismele mai mari, cum ar fi ramele, vor cre╚Öte ├«n num─âr ╚Öi va rezulta un ecosistem mai s─ân─âtos. Acest lucru joac─â, de asemenea, un rol important ├«n descompunerea materiei organice din sol ╚Öi cresterea procentului de humus, deoarece o gam─â complet─â de organisme din sol este necesar─â pentru acest proces complex. EM va stimula, de asemenea Mycorrhizal fungi (micorize). Mycorrhizal fungi creeaza simbioza cu peste 95% din speciile de plante. Acestea imbraca sau chiar intra in radacinile plantelor si ofera nutrienti cum ar fi fosforul si apa in schimbul carbohidra╚Ťilor, de obicei zaharuri.

Aceast─â accelerare a procesului de circulatie a nutrientilor va ├«mbun─ât─â╚Ťi, de asemenea, disponibilitatea acestora pentru plante.

├Än plus, EM m─âre╚Öte, de asemenea, produc╚Ťia fosfatazei alcaline (enzima) ├«n sol. Fosfataza este important─â deoarece aceast─â enzim─â va elibera fosforul blocat ├«n sol care altfel nu ar fi disponibil pentru plante. Este binecunoscut faptul c─â solurile agricole nu sunt sarace in fosfor, este doar o problema de disponibilitate. Prin urmare, eliberarea fosforului blocat in solurile unde se aplica tehnologia no-till este adesea o solutie mai buna decat adaugarea sub forma de ingrasamant, ceea ce poate avea un efect negativ asupra micorizelor pe care ├«ncerc─âm s─â le stimulam ╚Öi s─â le cultiv─âm ├«n culturile no-till.

Acumularea de resturi vegetale poate produce conditii anaerobe in sol. EM are avantajul de a avea microorganisme facultativ anaerobe ├«n compozitie. Microbii facultativi anaerobi sunt capabili s─â treac─â la fermenta╚Ťie sau la respira╚Ťia anaerob─â daca oxigenul lipseste. Deci, unde microbii aerobi mor din lipsa oxigenului sau a oxigenului limitat, EM poate supravie╚Ťui ╚Öi poate ajuta la refacerea solului. Microorganismele din EM vor ajuta la aerarea solului. Utilizarea EM produce un mediu regenerativ ╚Öi va stimula microorganismele aerobe reziden╚Ťe s─â func╚Ťioneze ├«nc─â o dat─â ajut├ónd la schimbarea mediului ├«nconjur─âtor. Acest lucru va accelera procesul de restabilire a func╚Ťiei aerobe la un sistem anaerob. De asemenea, microorganismele vor descompune patura groasa de resturi vegetale, solul se va aera mai bine si astfel nutrientii devin disponibili pentru radacinile plantelor.

Aplicarea inoculantilor microbieni si a surselor de hrana ajuta la readucerea organismelor necesare pentru construirea si mentinerea structurii solului si a unei faune sanatoase a acestuia. EM va produce o mul╚Ťime de polizaharide – lianti care incheaga solul ╚Öi men╚Ťin umiditatea, ├«mbun─ât─â╚Ťind rezisten╚Ťa la secet─â.

Sursa:https://www.emnz.com/…/using-biological-inoculants-to…

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *