ÔÇ×EyeÔÇÖs on healthÔÇŁ ÔÇô Dr. Tanaka, vol. 2 Microorganismele chiar ne controleaz─â sentimentele!?
22 noiembrie 2021
Utilizarea probioticelor EM pentru protec╚Ťia ├«mpotriva bolilor
25 noiembrie 2021
Show all

Metoda Bokashi vs Compostarea traditionala – v.2

├Än agricultur─â ╚Öi ├«n horticultur─â se produc cantit─â╚Ťi enorme de materiale organice care nu sunt consumate ╚Öi pot fi considerate de╚Öeuri. ├Än mod tradi╚Ťional, aceste materiale au fost compostate, iar compostul a fost folosit ca ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt pe terenuri. ├Än timpul acestui proces tradi╚Ťional de compostare, o mare parte din materia organica este pierduta sub form─â de c─âldur─â ╚Öi CO2. ├Än consecin╚Ť─â, raportul carbon / azot (C / N) este foarte redus comparativ cu materialul original. Raportul C / N al compostului este prea mic pentru o cre╚Ötere optim─â a plantelor. Nivelul energetic al compostului nu suport─â ├«n mod optim cre╚Öterea plantelor, iar compu╚Öii care con╚Ťin N vor fi utiliza╚Ťi ca surs─â de energie pentru via╚Ťa solului, duc├ónd la o lips─â relativ─â a azotului. ├Än plus, emisiile enorme de CO2 reprezint─â o povar─â mare pentru mediul ├«nconjur─âtor. Odat─â cu cre╚Öterea rapid─â a popula╚Ťiei lumii, avem nevoie de toat─â materia organic─â pentru a cre╚Öte alimentele ╚Öi hrana pentru animale ╚Öi trebuie s─â avem grij─â de mediul ├«nconjur─âtor. ├Än loc de compostarea tradi╚Ťional─â, este disponibil─â o alt─â metod─â pentru tratarea acestor de╚Öeuri: Bokashi, care este cuv├óntul japonez pentru „materie organic─â bine fermentat─â”. Materialele organice sunt depozitate etan╚Ö. ├Än timpul acestui proces, compusii chimici sunt descompu╚Öi de microorganisme. Datorit─â lipsei de oxigen, totu╚Öi, materia organica nu este descompusa complet ├«n CO2, ap─â ╚Öi c─âldur─â. Comparativ cu compostarea tradi╚Ťional─â este posibil─â reducerea considerabil─â a pierderilor de energie ╚Öi a emisiilor de CO2 c atunci c├ónd se face Bokashi ├«n locul compostului.

S-a efectuat un experiment cu iarba cosită de pe marginea șoselelor.

Temperatura materialului a ar─âtat diferen╚Ťe remarcabile ├«ntre r├óndurile tradi╚Ťionale de compost ╚Öi r├óndurile Bokashi (Figura 3). Degradarea aerob─â a materiei organice din compost a condus la producerea de CO2 ╚Öi pierderi de c─âldur─â, acestea din urm─â explic├ónd temperaturile ridicate ale acestor r├ónduri. Materialul vine dup─â cosire, cu o temperatur─â mai mare dec├ót temperatura mediului (39 ┬░ C). Totu╚Öi, ├«n r├óndurile Bokashi temperatura a sc─âzut rapid la valori apropiate de temperatura mediului. Nu s-au ├«nregistrat pierderi mari de c─âldur─â ceea ce indic─â faptul c─â materialul nu a fost fermentat complet la CO2, H2O ╚Öi c─âldur─â. Acest lucru a fost confirmat prin c├ónt─ârirea ╚Öi analizarea materialului dup─â 6 (2013) sau 8 (2015) s─âpt─âm├óni (Tabelul 2). Cantitatea total─â de material a sc─âzut u╚Öor atunci c├ónd a fost transformat─â ├«n Bokashi, ├«n timp ce o cantitate extraordinar─â de material a fost pierdut─â ├«n procesul tradi╚Ťional de compostare.

Concluzii:

Producerea de Bokashi comparativ cu metoda traditionala de compostare:

– mai putine pierderi de nutrienti

– reducerea considerabila a emisiilor de CO2, CH4, NO2

– pe unitate de produs finit, o amprent─â de carbon de 27 de ori mai mic─â

– este nevoie de mai pu╚Ťin─â munc─â deoarece nu trebuie aerisit ├«n mod regulat

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *