Clasificările solului Dr. Higa
19 noiembrie 2021
„Eye’s on health” – Dr. Tanaka, vol. 2 Microorganismele chiar ne controlează sentimentele!?
22 noiembrie 2021
Show all

Metoda Bokashi vs Compostarea traditionala – v.1

Termenul „Bokashi” provine din Japonia și se traduce prin „materie organică fermentată”. Bokashi, în esență, „murează” resturile vegetale si le aduce intr-o stare de „pre-compost”.
Îngropați bokashi în pământ și se va descompune foarte repede complet ; creând cel mai frumos și bogat sol în doar 4 săptămâni!
Cum funcționează Bokashi?
Bokashi implică mai întâi colectarea deșeurilor de bucătărie într-un recipient sigilat și inicularea cu tărâțe de bokashi o dată pe zi. Tărâțele conțin microorganisme eficiente benefice care fermentează resturile și fac minuni atunci când sunt adăugați în grădină!
Odată ce recipientul este plin, este lăsat să stea o săptămână înainte de a ingropa în solcontinutul. 2-3 săptămâni mai târziu, bokashi este descompus in totalitate, iar solul este pregătit pentru plante.
Diferența: Bokashi vs Compost
1) Anaerob vs Aerob
Anaerob și aerob – termenii folosiți pentru a descrie procesul descompunerii materiei organice.
Sistemul bokashi descompune resturile de alimente printr-un proces anaerob (fără oxigen).
Spre deosebire de o gramada de compost care se descompune printr-un proces aerob (in prezenta oxigenului).
Din acest motiv, o găleată bokashi are nevoie de un capac bine sigilat și conținutul presat în mod regulat pentru a elimina orice punga de aer.
De cealalta parte, o gramada de compost se descompune mai repede cu mai mult flux de aer, motiv pentru gramada de compost trebuie „aerisita” în mod regulat pentru a accelera procesul de compostare.
2) Timpul necesar pentru a crea compost
Pentru terminarea completa a procesului de compostare este nevoie de cantitatea corectă de umiditate, căldură și flux de aer. Acest proces poate dura în medie 6 luni (mai puțin dacă este aerisit în mod regulat).
Procesul de fermentare bokashi este mult mai rapid datorită adăugării de microorganisme eficiente. Aceste microorganisme benefice lucrează pentru a fermenta deșeurile organice foarte repede. Întregul proces de la început până la sfârșit poate dura doar 4 săptămâni.
3) Compost vs Pre-compost
Este important să ne dăm seama că bokashi este pre-compost. Va începe să arate ca un compost similar cu cel pe care l-ați obține dintr-o gramada de compost după ce va fi îngropat timp de 2 săptămâni.
4) Miros și dăunători
Unul dintre beneficiile majore ale bokashi vs compost este lipsa mirosurilor neplăcute și a dăunătorilor.
Deoarece este în esență un proces de fermentare, bokashi are un miros dulce acrisor asemănător oțetului. Deloc neplăcut în comparație cu o gramada de compost.
https://www.emrojapan.com/treatise/
https://www.emrojapan.com/how/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *