90% din corpul tău sunt microorganisme
17 noiembrie 2021
Metoda Bokashi vs Compostarea traditionala – v.1
22 noiembrie 2021
Show all

Clasificările solului Dr. Higa

Potrivit dr. Higa, există patru tipuri de soluri: solul care induce boala, solul supresor al bolilor, solul zimogen și solul sintetic.

Observând indicii simple despre solul dvs., veți putea să faceți o clasificare a diversității sale microbiene și să luați măsuri pentru a vă îmbunătăți solul și pentru a vă bucura de randamente mai mari de la plantele dvs.

CLASIFICĂRI STANDARD DE SOL

Înainte de a aprofunda clasificarea solurilor facuta de Dr. Higa, să trecem în revistă unele dintre cele mai comune clasificări de sol cunoscute: „nisipos”, „argilos cu granulatie mica” sau „argilos cu granulatie medie”. Această clasificare vă ajută să înțelegeți drenajul, disponibilitatea nutrienților precum si carenta acestora și ce lucruri trebuie să faceți, pentru a imbunatati solul.

Solurile nisipoase sunt de obicei sărace în nutrienți și se usucă foarte repede. Solurile argiloase sunt materiale coloidale compacte care au dificultăți în drenare. Solurile argiloase conțin o mulțime de substanțe nutritive pe care plantele le accesează greu. Solurile argiloase cu granulatie medie au un drenaj bun, păstrând în același timp umiditatea și au o cantitate bună de substanțe nutritive pentru creșterea plantelor.

Clasificare standard a solului_ textura solului

Un alt mod de clasificare a solului este după pH, acid sau bazic (alcalin). Solurile tind să aibă diferite intervale de pH. PH-ul solului ideal pentru condițiile de creștere este aproape de neutru sau aproape de 7.

În acest articol introducem o altă clasificare, aceasta pe microorganismele din sol. Importanța microorganismelor în știința solului încă nu este larg cunoscută și este studiată intens deoarece oamenii încep să realizeze legăturile dintre microorganisme și structura solului, disponibilitatea nutrienților și bolile plantelor.

CLASIFICĂRILE SOLULUI DR. HIGA

În cartea Dr. Teruo Higa Utilizarea agricolă a microorganismelor pentru conservarea mediului (disponibilă numai în japoneză), el identifică patru tipuri de soluri: solul care induc boala, solul supresor al bolilor, solul zimogen și solul sintetic.

1. SOLURI INDUCĂTOARE DE BOLI

Aceste soluri tind să aibă un procent ridicat de fusarium. Aceste soluri au fost slab gestionate, tind să fie compactate, să aiba drenaj prost și să susțină creșterea microorganismelor daunatoare. Datorită procentului ridicat de microorganisme daunatoare, acestea tind să emita mirosuri neplăcute, cum ar fi amoniacul din gunoiul de grajd sau îngrășămintele cu conținut ridicat de azot. Aceste soluri sunt favorabile dăunătorilor, bolilor și putrezirii rădăcinilor și se erodează ușor, deoarece există puține sau deloc comunități microbiene benefice pentru a îmbunătăți structura solului. Aceasta este o clasificare foarte comună pentru solurile agricole slab gestionate, care utilizează cantități mari de îngrășăminte chimice. Solul care provoacă boli

2. SOLURI SUPRESIVE PENTRU BOLI

Aceste soluri conțin o mulțime de comunități microbiene ale solului. Majoritatea acestor microorganisme vor fi microorganisme benefice, inclusiv peniciliu, Trichoderma și genul Streptomyces. Textura este sfărâmicioasă, unde apa poate pătrunde cu ușurință în sol. Există o incidență scăzută a bolilor transmise de sol în acest sol, iar randamentul plantelor este ridicat. Datorită populației ridicate de microorganisme benefice, solul nu emana mirosuri urâte.

3. SOLURI ZIMOGENE

Aceste soluri tind să fie dominate de microorganisme fermentative, cum ar fi bacteriile lactice și drojdiile. Populațiile de agenți patogeni ai plantelor sunt scăzute, iar supresia bolilor este mare. Structura solului este îmbunătățită semnificativ, iar penetrarea apei este uniformă. Substanțele nutritive indisponibile devin disponibile plantelor pentru o sănătate sporită a plantelor. Sunt prezenți metaboliți microbieni precum aminoacizi, polizaharide, vitamine, bacteriocine, hormoni vegetali etc. Solul devine din ce în ce mai aerob, făcând echipă cu viața și substanțele nutritive bio-disponibile pentru plante. Randamentele culturilor vor fi mai mari pe aceste câmpuri decât pe solurile care suprimă boala.

4. SOLURI SINTETICE

Microorganismele „sintetice” încep să domine acest sol. Spre deosebire de sensul „sintetic” atunci când este utilizat pentru îngrășăminte sau substanțe chimice. Aceasta nu înseamnă un sol „fals” sau „fabricat”. Înseamnă un sol în care lucrurile sunt sintetizate sau realizate. Acești microbi includ alge, bacterii fotosintetice și bacterii care fixează azotul. Acestea sunt soluri supresoare fusarium, deoarece fusarium nu poate prolifera in aceste conditii. Metaboliții microbieni sunt foarte mari, iar dr. Higa se referă la acest sol ca fiind un „sol plin de bacterii care curata (bacteria-cleansing type soil)” și are control biologic natural pentru agenții patogeni din sol.

Schimbarea solului dvs._pământ sănătos

SCHIMBATI-VA SOLUL

Această clasificare face destul de ușoară identificarea compoziției microorganismelor din sol, dupa mirosuri și incidența dăunătorilor și a bolilor, fără a trece prin cheltuiala cu prelevarea probelor de sol și trimiterea lor la un laborator.

Pentru a trece de la soluri care induc boli la soluri sintetice, populațiile de microorganisme benefice trebuie încurajațe prin tehnici adecvate de gestionare și prin inoculare microbiană repetată. Scopul este de a face solurile asocierea cu viața microbiană benefică. Acest lucru va avea ca rezultat mai puține boli, plante mai sănătoase, un drenaj mai bun și o presiune mai mica a daunatorilor.

Creșterea populațiilor de microorganisme benefice pentru creșterea sănătății plantelor și creșterea suprimării bolilor este ușor de făcut respectand cateva principii de bază.

Mențineți aplicații regulate de inoculant microbian EM-1®.

Adăugați materii organice de înaltă calitate, cum ar fi compost de casă sau pre-compost pentru deșeurile alimentare.aplicare foliara cu inoculant microbian EM-1®.

Utilizați îngrășăminte naturale cu impact redus numai atunci când este necesar.

Utilizați culturi de acoperire pentru a adăuga substanțe nutritive, chiar și în grădina dvs. de acasă.

Practicați rotația culturilor, chiar și în grădina dvs. de acasă. Unele plante, cum ar fi roșiile și ardeii, sunt mai susceptibile la agenții patogeni fungici. Schimbarea locului în care sunt plantate poate ajuta.

Aveti rabdare, solul în stare proastă poate dura mult timp pana se reface.

https://www.emrojapan.com/living/44

1 Comment

  1. Adriana V. spune:

    WOW! Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *