Soluri vii: rolul microorganismelor în sănătatea solului
16 noiembrie 2021
90% din corpul tău sunt microorganisme
17 noiembrie 2021
Show all

Cinci efecte benefice ale microorganismelor

Microorganismele, sub formă de viruși, ciuperci și bacterii, sunt peste tot. Este imposibil să le evitați atunci când corpul uman conține de 10 ori mai multe bacterii decât celulele umane. În timp ce cele mai familiare microorganisme sunt dăunătoare, cum ar fi gripa și răceala obișnuită, multe microorganisme sunt incredibil de utile. Au utilizări peste tot, de la agricultură la tehnologie medicală de ultimă oră. În fiecare an, cercetătorii găsesc noi utilizări și beneficii ale microorganismelor care trebuie aplicate în medicină, infrastructură, gătit și alte domenii.

Beneficii de mediu

Bacteriile și ciupercile sunt necesare pentru a menține un mediu sănătos. Nu numai că reciclează deșeurile naturale și materiile animale și vegetale moarte, ci produc și multe dintre substanțele nutritive de care au nevoie plantele pentru a crește. Bacteriile, în special, sunt singurele ființe vii care pot fixa azotul pentru utilizare în plante. În același timp, microorganismele funcționează în tandem cu anumite plante pentru a le ajuta. S-a descoperit că unii viruși oferă rezistență la căldură la ierburi în locuri aride și multe plante stochează bacterii în rădăcinile lor pentru a ajuta la absorbția mai ușoară a anumitor substanțe nutritive.

Microorganismele din alimente

În plus față de beneficiile lor directe asupra mediului, microorganismele sunt parteneri importanți atunci când vine vorba de crearea alimentelor. Acestea pot fi utilizate pentru a crește fertilitatea solului și pentru a crește randamentul culturilor și sunt necesare atunci când se produc produse precum pâine, bere și brânză și când se cultivă cafea. În același timp, alimentele cu proprietăți probiotice, cum ar fi iaurtul și anumite tipuri de ciocolată, furnizează microorganisme utile sistemului nostru digestiv.

Beneficii corporale

Microorganismele cunoscute sub numele de flora intestinală ne ajută să digerăm alimentele și să reglăm producția de vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru a ne menține corpul puternic și sănătos. Bacteriile sunt prima linie de apărare pe care corpul uman o are împotriva infecției. Bacteriile din corpul nostru produc antibiotice naturale pentru a respinge microorganismele dăunătoare și, dacă un virus străin ne infectează, mulți oameni sunt gazda unui virus benefic care încetinește răspândirea virală în organism.

Beneficii medicale

Ajutăm în mod regulat microorganismele din corpul nostru adăugând mai multe. Deși anumite specii de microorganisme vă pot îmbolnăvi – streptococul gâtului, gripa și rujeola nu sunt de ce să râdeți – medicina modernă nu ar exista dacă nu ar fi studiul atent al microorganismelor. Bacteriile și virușii sunt componentele cheie ale vaccinurilor care previn răspândirea unor boli odată mortale, cum ar fi variola. În prezent, microorganismele ne permit să creștem în mod artificial substanțe utile, cum ar fi insulina și hormonii de creștere umană, iar virusurile reprogramate sunt frecvent utilizate ca mecanisme de eliberare a medicamentelor.

Tehnologie și viitor

Aplicațiile microorganismelor în lumea noastră sunt în mod constant studiate. Anumite ciuperci au fost teoretizate pentru a avea proprietăți anticanceroase, iar gena CRISPR Cas9 găsită în anumite tipuri de bacterii este folosită în prezent ca instrument de editare a genelor. Virușii au potențialul de a acționa ca viitorul nanotehnologiei, iar bacteriile sunt în prezent testate ca si componentă de bază a betonului auto-reparator care ar putea revoluționa infrastructura și modul în care construim clădiri.

Sursa: https://sciencing.com/list-fungi-benefits-8606974.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *