EM-X GOLD
iunie 5, 2018
Show all

„Eye’s on health” – Dr. Tanaka, vol. 1

Factorul decisiv al sanatatii sunt microorganismele

Eliminarea bacteriilor poate afecta sanatatea
Majoritatea oamenilor percep spitalele ca locuri curate si sigure, dar aceasta perceptie este foarte gresita. Acolo sunt mii, daca nu zeci de mii de virusi care plutesc prin aer atunci cand sunt stranutati sau tusiti de persoane racite sau cu alte afectiuni, de asemenea sunt si bacterii rezistente la medicamente. Excluzand camerele sterile, salile de operatie si zonele de carantina, restul spitalului este bine sa il percepem ca pe un adapost al patogenilor.
Suntem bombardati zilnic cu reclame pentru produse de dezinfectare si antimicrobiene. Fiind in mod constant dezinformati ca toate bacteriile sunt periculoase si nocive multe persoane au inceput sa creada ca acest lucru este adevarat. Cele mai multe forme de viata de pe Pamant sunt microorganismele, si exista un numar aproape inimaginabil de bacterii care traiesc PE si IN corpul nostru (aproximativ un cvadrilion per persoana). Acestea exista chiar si in aerul pe care il inhalam si expiram (peste 50.000 bacterii la fiecare inhalare), facand imposibila eradicarea lor din viata de zi cu zi. Ba dimpotriva, deoarece „sterilizarea” nu face distinctia dintre bacteriile benefice si cele patogene, omoram de cele mai multe ori bacteriile de care avem nevoie. Adesea se creeaza o simbioza cu bacteriile de pe suprafata pielii noastre, cu cele din intestinele noastre si de aceea, cu cat dezinfectam mai mult cu atat ne expunem la riscuri mai mari.

Flora bacteriana care ne protejeaza corpul
Desi corpul uman este usor alcalin la suprafata pielii se creeaza un mediu usor acid. Este usor acid datorita florei bateriene de pe suprafata pielii care se hraneste cu sebum si excreta acizi organici cum ar fi acidul lactic. Acesti acizi previn dezvoltarea florei patogene. Astfel, spalarea excesiva a microflorei specifice pielii poate transforma pielea sa devina slab alcalina si se creeaza astfel un mediu in care bacteriile patogene pot creste si se pot dezvolta mult mai usor si mai repede. Din moment ce flora benefica de pe pielea noastra este atat de importanta, nu este indicat sa ne spalam excesiv sau sa folosim dezinfectanti atunci cand nu este necesar.
In cazul femeilor, mediul acid din interiorul vaginului este mentinut de Doderlein Bacilli (un lactobacillus) care creeaza o bariera de protectie impotriva bacteriilor daunatoare. Totusi, din ce in ce mai multe femei spala acest lactobacil prin folosirea excesiva a bideurilor care au devenit foarte populare, fapt ce a dus la o crestere semnificativa a numarului de cazuri de vaginita bacteriana.

„Sterilizarea” excesiva duce la aparitia super bacteriilor si la intoxicatii alimentare
Unde apar cele mai multe focare de infectii cu super bacterii sau cu O-157 (Escherichia coli)? In cele mai multe cazuri, infectiile cu super bacterii apar in spitale iar toxiinfectiile alimentare apar cel mai des in locurile publice de luat masa. Este evident ca incidenta super bacteriilor din spitale are legatura cu folosirea excesiva a antibioticelor si a dezinfectantilor. Similar, toxiinfectiile alimentare apar datorita „managementului strict de igiena”. Ce au cele 2 cazuri in comun? Incercarile de a elimina bacteriile.
Daca un mediu este tinut steril prin folosirea chimicalelor, este un proces natural ca bacteriile care se pot adapta la conditiile acelui mediu se vor dezvolta si inmulti rapid. Acestea sunt super bacteriile (bacterii rezistente la antibiotice si dezinfectanti). Ca orice organism viu, acestea percep antibioticele ca o amenintare la adresa lor si dezvolta mecanisme de a se adapta si rezista .
Folosirea clorinei pentru a preveni toxiinfectiile alimentare va duce la aparitia unei bacterii si mai rezistente.
Desi super bacteriile par infricosatoare, vitalitatea acestora este extrem de scazuta deoarece acestea isi folosesc pana la 70% din vitalitate pentru a dezvolta aceasta rezistenta. Acelasi lucru este valabil si pentru O-157, o tulpina a E. Coli care produce toxine, care are o vitalitate scazuta datorita eforturilor de a produce toxine. Acestea cad imediat prada altor bacterii intr-o flora intestinala sanatoasa. Pe scurt, ar trebui sa stopam folosirea excesiva a clorinei pentru sterilizare, sa reducem semnificativ durata tratamentelor cu antibiotice si sa creem un mediu intestinal care ajuta microflora benefica sa lucreze in avantajul nostru. Nu exista rezistenta la antibiotice in cazul lactobacililor sau a drojdiilor – microorganisme benefice sanatatii noastre. In concluzie, daca vom continua sa afectam microflora benefica (cea care inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene) atunci creem mediul in care chiar si bacteriile cu vitalitate scazuta cum sunt super bacteriile si O-157 se pot dezvolta.

Castigatorii si pierzatorii impotriva bacteriilor patogene
De ce atunci cand un grup de oameni mananca aceeasi mancare sunt unii care fac toxiinfectie alimentara si altii care nu sunt afectati deloc? Nu este deoarece cei care nu sunt afectati ar poseda vreun echipament special pentru a neutraliza patogenii, ci datorita faptului ca acestia au o flora intestinala bogata si sanatoasa ( un mediu in care o varietate de microorganisme coexista intr-o relatie recipric avantajoasa) care nu este afectata de agentii patogeni. Consumand in mod constant bacterii benefice din surse cum ar fi alimente rezultate in urma lacto-fermentatiei, microflora intestinala se dezvolta intr-o relatie de simbioza benefica care inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene. In urma cercetarilor profesorului Hattori de la Universitatea din Tokyo, s-a demonstrat ca acidul acetic produs de anumite tulpini de bifidobacteria inhiba absorbtia in sange a toxinelor produse de O-157. Beneficiile bacteriilor benefice sunt enorme. Printre cele mai cunoscute bacterii patogene se numara si faimoasa Helicobacter Pylori care se gaseste in stomac. Se crede ca provoaca gastrita si cancer la stomac si eradicarea este solutia standard atunci cand este descoperita. Totusi, chiar este Helicobacter Pylori, care se afla in peste 80% din populatia Japoniei, cu adevarat periculoasa? Helicobacter Pylori secreta o proteina care informeaza stomacul sa reduca producerea de acid gastric atunci cand nivelul acestuia devine prea mare. Deoarece aceasta proteina este cunoscuta ca provoaca ulcer gastric, s-a tras concluzia ca Helicobacter Pylori = ulcer gastric, dar problema reala este care era de fapt cauza hiperaciditatii initiale.
Cauza problemei este sistemul nervos simpatic care reactioneaza la stres. In consecinta, inainte de a eradica Helicobacter Pylori, poate ar fi mai bine sa punem ca prioritate reducerea stresului si relaxarea.
Pe langa asta, Helicobacter Pylori produce substante care controleaza pofta de mancare. Prin eradicarea acesteia, exista posibilitatea ca cei afectati sa nu isi mai poata controla pofta de mancare, sa manance prea mult si sa se ingrase. Bacteriile sunt cu adevarat ceva misterios. Sunt ceva ce, noi cu inteligenta noastra limitata si naiva, nu putem spera ca o putem intelege cu adevarat.

Metode rapide de a ne imbunatati sanatatea
Daca v-ati gandit vreodata la drumul catre o viata sanatoasa, cred ca profitand pe deplin de beneficiile bacteriilor benefice este o scurtatura nemaipomenita. Consumand in mod activ si regulat o varietate de bacterii benefice din alimente fermentate invatati flora intestinala sa excrete fecale sanatoase zilnic. Facand acest lucru si evitand antibioticele in exces si alimentele contaminate cu tot felul de aditivi pentru a nu afecta flora intestinala, este o metoda de a ramane sanatos pe care oricine o poate face imediat.

Sursa:
Dr.Tanaka „Eyes on Health” vol.1
https://emx-gold.com/?page_id=1168

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *