IMBUNATATIREA SI DEBLOCAREA FOSFORULUI (P) CU EM®
5 iunie 2018
EM-X GOLD
5 iunie 2018
Show all

CUM INFLUENTEAZA EM® POTASIUL (K) DIN SOL

Potasiul (K) este un element esențial pentru plante și este folosit în aproape toate etapele dezvoltarii plantei. Plantele necesită o cantitate destul de mare de K și este al doilea cel mai folosit element, dupa azot.
Efectele pozitive ale K în creșterea plantelor sunt:
– joaca un rol esential in fotosinteza si osmoreglare
– activarea enzimelor
– reglarea presiunii osmotice si a miscarilor de deschidere si de inchidere ale stomatelor
– controlul continutului de apa celulara si biosinteza si distribuirea carbohidratilor in tesuturile plantelor – carbohidratii joaca un rol extrem de important in fructificare
– K joaca un rol esential in absorbtia si translocarea azotului (N) de la radacini la cresterea vegetativa
– radacini mai adanci – K ajuta radacinile plantelor sa penetreze mai adanc in sol, avand astfel acces la apa care se gaseste mai adanc in sol
Este foarte important sa asiguram o cantitate adecvata de K in sol pentru a obtine rezultate bune. Atunci cand potasiul nu este gaseste in cantitati suficiente, plantele au o productie scazuta, de proasta calitate, folosesc apa mai putin eficient si sunt mult mai sensibile la atacul patogenilor si daunatorilor. Din nefericire, in multe parti ale lumii datorita agriculturii intensive, rezervele de K din sol s-au epuizat.
Impactul EM® asupra potasiului:
O comunitate microbiana activa a solului este esențiala pentru a asigura accesul plantelor la nutrientii de care are nevoie pentru o crestere optima si aici intervine EM®. O aplicare cu EM® va adauga o cantitate mare de bacterii, fungi si drojdii benefice, dar, cel mai important este ca va stimula microorganismele deja prezente in sol, creandu-se astfel o microflora activa. În plus, microorganismele din EM® vor descompune atat compusii organici, cat si cei anorganici, care in mare parte nu sunt disponibili pentru plante si îi vor pune la dispozitie pentru preluarea de catre sistemul radicular al plantelor, permitand plantei sa puna mai multa energie în crestere. Astfel microorganismele ajuta la folosirea mai eficienta a fertilizatorilor generand un raspuns mai bun la inputuri. Pentru a demonstra acest lucru facem referire la cate studii care arată modul în care EM a crescut în mod specific cantitatea de potasiu absorbita de plante.
Tabelul numarul 1 prezinta un experiment care a fost efectuat pentru a evalua efectele utilizarii integrate a surselor de nutrienti organici si anorganici cu microorganisme eficiente EM® asupra cresterii si productiei de bumbac. A aratat ca absorbtia de K a fost mai mare decat N si P, iar cresterea peste control a variat de la 10% cu material organic pana la un maxim de 59% cu ingrasamant NPK+OM+EM. Primul tabel prezinta rezultatele randamentului si tratamentele respective, iar cel de-al doilea prezinta concentratiile de NPK. (tabel 1)
Sursa:
https://cdn-asset-mel-1.airsquare.com/…/effects_of_integrat…
In urmatorul experiment – Efectul microorganismelor eficiente EM® si sulfatului de potasiu asupra productivitatii si calitatii fructelor asupra curmalelor au demonstrat ca toate tratamentele cu EM® si sulfat de potasiu au avut un efect pozitiv ridicat asupra conținutului de potasiu din frunze decat tratamentul de control, in ambele sezoane de aplicare. In general 90ml de EM® combinat cu sulfat de potasiu / palmier la 1,5 kg/palmier s-au dovedit a fi cele mai eficiente tratamente (tabel 2)
Sursa:
https://cdn-asset-mel-1.airsquare.com/…/effect-of-em-and-po…

Urmatorul studiu – „Evaluarea pe teren a microorganismelor eficiente EM® pentru cresterea, formarea nodulilor pe radacina si nutritia fasolei Mung ” a aratat efectul amendamentelor pentru sol si EM® asupra asimilarii de potasiu. Acest studiu a aratat ca efectul amendamentelor pentru sol si EM® asupra etapei de creștere a fost semnificativ atat pentru concentratia de K cat si pentru continutul K total (tabel 3)
Sursa:
https://cdn-asset-mel-1.airsquare.com/…/field-evaluation-of…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *